x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medici români, batjocoriţi şi blocaţi în Germania

Medici români, batjocoriţi şi blocaţi în Germania

de Istvan Deak    |    05 Apr 2014   •   14:50
Medici români, batjocoriţi şi blocaţi în Germania

Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014 a reprezentant pentru un grup de 16 tineri români biletul spre o viaţa mai bună. Cel puţin aşa au crezut ei. Aveau deja un loc de muncă în România. Prost plătit, ce-i drept, 200-300 de euro. Au sperat că vor da lovitura vieţii în Germania. „Încă locuiam cu toţii la părinţii noştri acasă. Nu ne puteam permite să ne mutăm singuri”, spune medicul generalist Lucian Tamas. „Am venit în Germania cu speranţa că o să găsim locuri de muncă mai bine plătite”, adaugă Mihai Fiat, citat de Herlsfelder Zeitung.

Grupul de 16 persoane, dintre care 8 specializaţi în medicină, a fost contactat de un intermediar. „Erika” le-a dat asigurări că au locuri de muncaă sigure în apropierea oraşului Frankfurt. „N-aveam nici o dovadă, nici un act, am mers doar pe încredere”, spune Mihai. Au renunţat la locurile de muncă din România şi au pornit spre Germania. Destinaţia lor a fost schimbată în toiul nopţii. Au ajuns la Weissenhasel, la 200 de kilometri de Frankfurt, la ferma lui Friedrich Wilhelm Wagner. În ziua sosirii, managerul unei firme din Eisenach i-a întâmpinat cu asigurări că totul este în ordine. La plecarea din România li s-a promis că li se vor restitui cheltuielile de transport, 100 de euro, şi vor încasa în avans o diurnă lunară de 300 de euro. „N-am văzut nici un ban până acum. Nu avem bani la noi, fiindcă ni s-a spus că nu vom avea nevoie”, spune tânărul de 25 de ani specializat în asistenţă medicală.

Tinerii au plecat din România cu promisiunea că vor învăţa limba germană la faţa locului. „La început a venit o profesoară de germană. Am ţinut două cursuri în trei săptămâni, apoi nu a mai venit. Întoarcerea în România nu este o opţiune fiindcă nu avem bani”, spun tinerii. Oficiul pentru asistenţa muncii din Bonn, ZAV, analizează în acest moment încadrarea studiilor tinerilor medici români. „Trebuie să vedem exact ce calificare au cei opt romani. Tinerii nu se pot angaja direct”, a comentat purtătorul de cuvânt al ZAV pentru sursa citată.

„Noi avem încredere în Guvernul german şi sperăm să putem învăţa limba germană şi să începem cât mai repede munca”, a comentat Lucian Tamas. „Am fost acceptaţi foarte bine de oamenii din sat. Ne bucurăm că ne aflăm aici, dar n-am venit în Germania pentru vacanţă, ci pentru a munci”, a încheiat Mihai.

 

 

×