x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii experimentaţi părăsesc România

Medicii experimentaţi părăsesc România

de Magda Colgiu    |    24 Aug 2010   •   00:00

Numărul medicilor care pleacă să lucreze în străinătate creşte dramatic, a declarat ieri profesorul Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti (CMB), într-o conferinţă de presă.
Situaţia este complicată de faptul că, dacă până acum toţi cei care plecau să lucreze în străinătate erau medici tineri, până în 30 de ani, acum situaţia s-a schimbat. "Din nefericire, în ultimul an au solicitat certificate care să le permită lucrul în străinătate persoane peste 35 de ani, medici cu multă experienţă şi chiar peste 60 de ani", a adăugat profesorul Lascăr.

Preşedintele CMB a mai precizat că medicii sunt nemulţumiţi de măsura "dezastruoasă, neproductivă şi discriminatorie", propusă de Ministerul Sănătăţii după incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti prin care li se interzice să mai lucreze concomitent la stat şi la privat.

"De ce să-i discriminăm pe medici? În alte ţări, orice medic poate să-şi folosească timpul aşa cum doreşte", a spus Lascăr. În opinia sa, problemele din sistemul sanitar public nu vor dispărea în nici un caz dacă medicilor bugetari li se va interzice să lucreze şi în privat. "În condiţiile unui deficit tot mai mare de personal, a-i obliga pe doctori să aleagă între public şi privat ar putea crea un dezechilibru fără precedent în sistem, majoritatea fiind tentaţi să aleagă zona privată, unde sunt mai bine plătiţi, unde salariile sunt mai bune şi echipamentele la standarde europene", a mai spus preşedintele CMB.

El a precizat că reglementarea acestei probleme ar putea fi realizată prin stabilirea unor reguli care să fie respectate prin contract de cei care lucrează în ambele sisteme. "De exemplu, ar putea fi stabilite reguli precise, astfel încât cei care lucrează în privat să-şi înceapă programul după ce şi-au terminat activitatea în spitalul public", a mai spus profesorul Ioan Lascăr.

Potrivit şefului CMB, Colegiul Medicilor a atenţionat în repetate rânduri asupra faptului că banii acordaţi sănătăţii sunt la nivelul ţărilor din lumea a treia, considerând că resursele bugetare alocate sănătăţii ar trebui să se situeze la nivelul de 8%-10% din PIB.

×
Subiecte în articol: observator