x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicul Gabriel Diaconu, despre motivele ascunse ale crimei din Pitești: „Există posibilitatea unei răzbunări”

Medicul Gabriel Diaconu, despre motivele ascunse ale crimei din Pitești: „Există posibilitatea unei răzbunări”

de Theodora Şutiu    |    05 Noi 2018   •   08:05
Medicul Gabriel Diaconu, despre motivele ascunse ale crimei din Pitești: „Există posibilitatea unei răzbunări”

Un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, secţia Crimă Oganizată, a fost găsit mort în casă, alături de copilul său de trei ani şi jumătate. Din primele informaţii oferite de anchetatori se pare că  bărbatul şi-ar fi împuşcat fiul care ce dormea, l-a înfăşurat într-un sac de dormit şi apoi s-a sinucis. O posibilă justificare pentru gestul său este gelozia.

Psihiatrul Gabriel Diaconu explică faptul că bărbatul, în vârstă de 29 de ani, cel mai probabil şi-a motivat, în mod iraţional, prin uciderea copilului, propria sinucidere: "Există două explicaţii. Uciderea copilului în scopul de-a răni celălalt părinte, de a-l face să sufere. Respectiv alternativa cu uciderea «de milă», sau «compasionată», când infanticidul e privit de făptuitor drept o rezolvare a «problemei de nerezolvat», anume cum arată, sau va arăta viața copilului în comparație cu moartea. Ambele explicații psihologice observă faptul că judecata făptuitorului este irațională, regresată și puternic polarizată de instinctul agresivității. Oricare dintre cele două variante vorbește despre nevoia viscerală a omului de-a răbufni asupra mediului, și prin asta de-a-și aserta puterea, controlul și dominația. Ce e remarcabil în acest proces este că, fără pruncucidere, sinucigașul nu vede suficientă tracțiune, suficient motiv pentru propria lui moarte. Mai mult, întâlnești, parte a aceleiași constelații psihotice, fantezia fuzională, cum că în moarte părinte și prunc vor fi împreună, departe de toți ceilalți", susţine medicul.

Cauza şi efectul crimei

Specialistul mai spune că poliţistul ar fi avut de mult timp probleme, dar ar fi reuşit să le ascundă de toată lumea de frica etichetei de "nebun", mai ales la muncă. Aceasta ar fi şi explicaţia faptului că nimic din testul psihologic făcut la începutul anului, pe care de altfel l-a şi trecut, nu a ridicat niciun semn de întrebare. "Toate aceste lucruri nu apar peste noapte. Ele se «coc» în mintea individului săptămâni, luni de zile înainte. Sunt gânduri atât de negre, încât e greu pentru mulți să le spună altcuiva de frică să nu fie luați de «nebuni». Cu atât mai mult, când o persoană are o meserie sau o funcție care presupune o anume rigoare, sau construcție caracterială, apariția unor astfel de idei intră în flagrant conflict cu statusul ocupațional al individului. Meseria, aici, nu joacă un rol cauzal. Dar meseria are un rol de modulator. Îndeosebi pentru polițist, medic, judecător, funcționar public, schimbarea stării de sănătate mintală e generator de stigmă. Toate aceste meserii au un corp de «castă» și sentimentul fals al superiorității, fie el moral, fie social", explică psihiatrul Gabriel Diaconu.

Un fenomen rar întâlnit

Totodată, medicul Diaconu vrea să atragă atenţia asupra unui aspect foarte important: "Insist asupra acestui fapt: sămânța psihozei. Cupleta homicid/suicid este rară în rândul fenomenului suicidalității. Și în oricare astfel de gesturi, vezi o formă de gratuitate, de explozie a violenței față de un terț nevinovat, că e vorba de partener, părinte sau copil. Ce rămâne cumva în penumbra acestei povești este că un atare nivel de impulsiv-agresivitate, cuplat sau nu cu consum exacerbat de alcool, e cvasiimposibil să nu aibă în spate un istoric de escaladare a violenței și haosului. Ceea ce te face să te întrebi dacă nu cumva, în contextul unui posibil pedigree de comportament impulsiv-agresiv, o culpă secundară nu au și ceilalți, cei care-ar fi putut observa, ori documenta, ori înlesni accesul spre servicii aceluia care n-are doar o dezordine a gândirii, dar și una de comportament", a conchis specialistul.

 

Paradoxal, când apare detresa emoțională, polițistul, sau medical, sau judecătorul au o insulă de singurătate împrejurul lor. Se tem să deschidă subiectul, au o rețea socială de suport cumva viciată de meserie. Și atunci, în singurătate, sămânța psihozei se adâncește

Gabriel Diaconu - medic psihiatru

 

Bărbatul divorţase, săptămâna aceasta, la notariat. Sâmbătă dimineaţă, aşa cum conveniseră, fosta soţie i-a adus bărbatului copilul, în vârstă de trei ani şi şase luni, iar la prânz, a venit să-l ia înapoi. Marius Franţescu nu a răspuns însă la uşă şi nici la telefonul pe care femeia îl auzea sunând în interior, motiv pentru care a apelat la serviciul 112. Echipajul de intervenţie i-a găsit pe cei doi împuşcaţi în cap.

 

×