x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meditaţia, calea succesului?.

Meditaţia, calea succesului?.

de Carmen Dragan    |    28 Mai 2011   •   21:00
Meditaţia, calea succesului?.

Printre cautarea rochiei sau costumului de banchet, plimbarile prin parc sau iesirea la un film cu colegii, elevii din clasa a VIII-a se pregatesc asiduu pentru examenul de evaluare nationala.

Daca pentru toti copiii, venirea verii este echivalenta cu vacanta, pentru elevii din clasa a VIII-a ea va incepe dupa 20 iunie, cand se vor afisa rezultatele finale ale examenului de eva­luare nationala. Sunt dupa un an greu in care s-au straduit sa invete. Pe langa ceea ce au acumulat la clasa sau au lucrat individul, cei mai multi copii au facut meditatii la matematica si la limba romana. Fie ca au sau nu bani, parintii cred ca au o singura solutie: sa plateasca pentru copilul lor meditatii. “Chiar daca examenul acesta a capatat diverse forme si denumiri de-a lungul timpului, intotdeauna am considerat ca trebuie sa le pun copiilor mei meditatii', spune Iuliana Neamtu, mama a doua fete, una care tocmai a terminat facultatea si cealalta in clasa a VIII-a. In ultimul timp, se pare ca meditatia a juns parte integranta a sistemului de invatamant. Parintii stau mai linistiti daca scot din buzunar 50, 60, 70 sau chiar mai mult pe o sedinta de doua ore, copiii isi acopera golurile in cunostinte cu un profesor personal, iar acesta din urma este si el castigat din punct de vedere financiar.

Calvar sau placere
Dar ce cred elevii despre aceasta pregatire individuala? Parerile sunt impartite. “Fac meditatii pentru ca asa face toata lumea, nu sunt nici elev slab, dar nici prima din clasa. Dar din pacate niciodata nu merg la pregatire cu vreun dram de placere pentru ca stiu ca urmeaza doua ore de stat rigid pe scaun cu un profesor mumificat de atata rigiditate', spune Nicoleta. Andrei a avut insa o surpriza mergand la meditatii: “Mi-a zis mama sa fac meditatii la romana cu profa mea de la clasa. Mie mi se parea o scorpie, nu alta! M-am pus pe plans, ca eu nu ma duc la ea, dar totul era aranjat, asa ca, vrei nu vrei, bea aghiasma Andrei... Nu va spun ce surpriza am avut... Scorpia de la catedra este de fapt un om super, o profesoara careia am acum curajul sa-i spun orice nelamurire am si pe care chiar o iubesc din tot sufletul, chiar daca mi-a ars si un 4 pentru ca nu am stiut definitia subiectivei!'. Oana Burlacu esta si ea incantata: “Daca la inceput aveam doar note de 5 si 6, dupa ce am inceput meditatiile, notele mele au fost doar de 8, 9 si 10. E bine sa ai un profesor numai pentru tine'.
Cu sau fara meditatii, mult succes la examen!

×
Subiecte în articol: educatie