x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Memorandumul cu Rompetrol, pe masa CCR

Memorandumul cu Rompetrol, pe masa CCR

21 Noi 2013   •   09:23
Memorandumul cu Rompetrol, pe masa CCR

Curtea Constituțională a României va dezbate, astăzi, sesizarea lui Traian Băsescu de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Memorandumului de înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Group NV, semnat la București, la 15 februarie 2013.

În iulie, șeful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, însă a fost respinsă de Senat pe 16 octombrie, scrie Agerpres. În motivarea sesizării, Băsescu precizează că înțelegerea dintre cele două părți prevede obligații în sarcina statului român, precum renunțarea la anumite litigii și la unele măsuri provizorii, în timp ce pentru persoana juridică privată se impune participarea la o privatizare ulterioară și realizarea unor investiții, toate aceste obligații fiind însă stabilite fără vreo sancțiune juridică.

"Astfel, în situația în care partenerul privat nu își îndeplinește obligațiile asumate, normele legii sunt imprecise și nu prevăd sancțiuni exprese. Așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale, o normă juridică lipsită de previzibilitate antrenează, în consecință, încălcarea dispozițiilor Art. 1 alin. (5) din Legea Fundamentală, potrivit cărora: 'În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie'", atrage atenția Băsescu.

El susține că prin legea respectivă se stabilește dinainte conduita procesuală a părților aflate în litigiu, "ceea ce este împotriva dispozițiilor art. 124 alin. (2) din Constituție referitoare la principiul potrivit căruia justiția este unică, imparțială și egală pentru toți întrucât aceste reguli speciale aplicabile litigiului respectiv sunt contrare regulilor procesuale unitare aplicabile în mod identic tuturor celor care se află într-o situație similară".

Șeful statului amintește că legea respectivă are ca obiect aprobarea Memorandumului de înțelegere încheiat între statul român, în calitate de proprietar al acțiunilor deținute în cadrul SC 'Rompetrol Rafinare' — SA și The Rompetrol Group NV. Astfel, cele două părți semnatare își asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al 'Rompetrol Rafinare' — SA, deținut în prezent de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), în schimbul a 200 de milioane de dolari.

El mai menționează că cele două părți stabilesc constituirea unui fond de investiții kazah-român, sub forma unei societăți cu structura acționariatului 80% The Rompetrol Group și 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

De asemenea, șeful statului face referire la faptul că asupra respectivelor aspecte CCR s-a pronunțat deja prin Decizia nr. 600/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1060/26.11.2005.

El precizează că scopul înțelegerii dintre cele două părți este stingerea unor litigii, ceea ce reprezintă și finalitatea unei tranzacții.

Despre decizia președintelui din luna iulie de a cere reexaminarea Legii privind aprobarea Memorandumului de înțelegere încheiat între statul român și The Rompetrol Group NV, premierul Victor Ponta spunea la acea dată că este "un joc politic".

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 21 mai, proiectul de lege privind Memorandumul de înțelegere între statul român și Rompetrol. Grupurile parlamentare ale deputaților PDL și PP-DD au anunțat atunci că au votat împotriva proiectului de lege, acuzând faptul că prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului român. Ulterior, parlamentarii PDL au atacat la CCR respectiva lege.

Pe 26 iunie, Curtea Constituțională a României a decis că este constituțională legea privind Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și Grupul Rompetrol în raport de motivele invocate.

×