x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Memoriu către Academia Română şi Ministerul Mediului

Memoriu către Academia Română şi Ministerul Mediului

de Adrian Mogos    |    Alexandru Boariu    |    12 Sep 2011   •   21:00
Memoriu către Academia Română şi  Ministerul Mediului

'Coalitia ONG Natura 2000 Romania si Coalitia pentru Mediu au luat act cu ingrijorare de decizia si demersurile Consiliului Judetean Neamt avand ca scop dizolvarea Consiliului Stiintific al Parcului National Ceahlau. Consideram ca acceptarea so­licitarii Consiliului Judetean de a se dizolva Consiliul Stiintific din acest motiv ar crea un precedent periculos pentru viitorul ariilor naturale protejate din Romania si implicit pentru mentinerea si valorificarea cores­punzatoare a celui mai valoros pa­trimoniu natural si cultural. O situatie similara este si cea a Parcului Natu­ral Bucegi, unde Consiliul Judetean Dambovita intentioneaza sa introduca opt membri «proprii» in Consiliul Stiintific.'

Acest paragraf este o parte a unui memoriu pe care 124 de organizatii neguvernamentale din Romania l-au adresat ieri ministrului Lás­zló Borbély, dar si Academiei Ro­ma­ne. Ape­lul a venit si in urma arti­co­lului 'Ceahlau, cronica unui de­zas­tru anun­tat', aparut in Jurnalul Na­tional. Par­cul National Ceahlau este in pericol sa fie distrus iremedia­bil din cauza unor ambitii politice ale pedelistilor locali si judeteni de a construi in zona o partie de schi exact in mijlocul ariei de protectie spe­ciale. Nu intamplator organi­za­tiile neguvernamentale au atras aten­tia si asupra Parcului Natu­ral Bucegi. Campania de presa a Jur­nalului National a aratat irespon­sa­­bilitatea oficialilor damboviteni, al caror scop este similar cu cel al co­legilor de la Neamt, distrugerea mediului.

Reabilitarea de catre Consiliul Judetean Dambovita cu asfalt a Platoului Bucegi, in apropierea Babelor si a Sfinxului, constituie un real pericol. Consiliul Stiintific al Parcului Natural Bucegi si-a dat aprobarea pentru acesta lucrare, dar recunosc ca rea­bilitarea 'Drumului Babelor' pune in pericol mediul. Realizat cu ba­ni de la bugetul Ministerului Dez­vol­tarii Regionale si Turismului, proiectul cuprinde si amenajarea in creierii Bucegilor a numeroase ca­bane si partii de schi care vor servi afa­ceristilor din zona. Unul dintre acestia este patronul Asesoft, Sebastian Ghita, care detine Cabana Cuibul Dorului, aflata pe acest traseu.

Alt beneficiar al investitiilor finantate de Elena Udrea este senatorul PDL Valetin Calcan – doua dintre partiile care urmeaza a fi construite vor fi in ime­diata apropiere a Hotelului Pes­tera, detinut de senator. Si Consiliul Judetean a pus de o afacere, construind o cabana la Saua Dichiului, pe care urmeaza s-o administreze. 'Ne exprimam increderea ca institutiile pe care le reprezentati nu vor permite crearea unor pre­ce­dente nedorite', a precizat Las­zlo Potozky, reprezentantul celor 124 de ONG-uri.

×