x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mentor pentru copii cu dizabilităţi

Mentor pentru copii cu dizabilităţi

de Diana Scarlat    |    21 Sep 2012   •   21:00
Mentor pentru copii cu dizabilităţi

Pentru viitorul profesional, si nu numai, al copiilor defavorizati, s-a propus o noua meserie in Codul Ocupatiilor din Romania (COR): Mentor pentru copiii cu dizabilitati.

O profesie neglijata pana acum, care-i priveste pe cei care vegheaza la dezvoltarea copiilor cu dizabilitati, are sansa de a deveni o oportunitate, in contextul actual, al nevoii de integrare sociala a persoanelor provenite din grupuri defavorizate. Meseria de mentor pentru acesti copii nu se opreste, ca pana acum, la a pregati niste asistenti sociali, ci formeaza adevarati pedagogi care pot intelege toate problemele micutilor pe care-i au in grija. De pregatirea si de experienta lor depinde viitorul persoanelor cu dizabilirtati din Romania si posibilitatea lor de integrare sociala si pe piata forteid e munca.

Un prim pas a fost facut prin propunerea introducerii in COR a noii meserii si pregatirea primilor profesionisti, in cadrul unui proiect cu finantare europeana "Toti copiii merg la scoala", proiect finantat prin Fondul Social European (FSE), Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 a format 400 de profesionisti calificati pentru a deveni facilitatori in procesul de socializare a copiilor. Acesti specialisti vor pune bazele educatiei copiilor cu dizabilitati, pe principiul egalitatii de sanse, prin metode de combatere a excluziunii sociale. Un mentor trebuie sa cunoasca toate problemele pe care le intampina, in societate, copiii cu dizabilitati, sa stie sa intretina dialogul cu parintii si sa poata consilia inclusiv familiile.

Taberele pentru copiii cu dizabilitati, organizate in cadrul acestui proiect, pana pe 8 septembrie, la Azuga, au reprezentat un prim rezultat notabil al proiectului implementat de asociatia "Idei pentru Viitor". De tabere s-au bucurat 60 dintre cei 2.400 de prescolari si elevi cu probleme care au beneficiat de acest proiect. Cu astfel de programe de socializare si educatie, copiii cu deficiente de auz, de vorbire, locomotorii, de integrare psiho-comportamentala-autism sau diabet pot trece mult mai usor, impreuna cu parintii lor, peste respingerea pe care, de cele mai multe ori, le-o arata societatea. Pentru a invata cum sa depaseasca toate problemele, copiii si parintii lor au primit sprijin si indrumare in cadrul proiectului, asa cum si ceilalti vor putea primi de la profesionistii formati ca mentori. Avantajele acestor proiecte cu finantare europeana sunt multiple, iar in cazul noii meserii de mentor pentru copii cu dizabilitati, principalele castiguri sunt reprezentate de pregatirea foarte buna a profesionistilor si de posibilitatea angajarii lor, pe salarii care sa-i poata motiva pentru a se gandi la o cariera serioasa in acest domeniu.

×