x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mergem din nou la urne

Mergem din nou la urne

10 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI - Prefectii au primit ultimele instructiuni pentru turul doi al prezidentialelor

Aproape 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot sunt asteptati maine la urne pentru a alege presedintele Romaniei pentru un mandat de cinci ani. Au intrat in turul al doilea al prezidentialelor candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, si cel al Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Basescu.
ANIELA NINE

AVERTISMENT. Politia anunta ca va fi cu ochii pe cei tentati sa voteze de mai multe ori
Ca si la primul tur, sectiile de votare se vor deschide maine la ora 7:00 si vor fi inchise la ora 21:00. "Procesul electoral se desfasoara in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale, sub conducerea acelorasi birouri electorale si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur", a precizat ieri Gheorghe Emacu, ministru delegat pentru Administratie. De asemenea, avand in vedere decizia BEC ca cetatenii cu drept de vot care maine se vor afla in tranzit sa voteze in sectiile special organizate in statiile de cale ferata, autogari, porturi si aeroporturi, Emacu le-a cerut prefectilor o buna mediatizare a locatiilor in care functioneaza aceste sectii speciale.

CATEGORII. Atat cadrele medicale care vor lucra ca serviciu de garda maine, cat si cadrele militare aflate in executarea serviciului ordonat vor putea vota in sectiile amenajate la locul de munca, a precizat ministrul delegat. In cazul alegatorilor netransportabili, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba la cererea scrisa a acestora deplasarea unei echipe formate din cel putin doi membri ai biroului, cu urna mobila. In ceea ce priveste militarii in termen si elevii din scolile militare din unitatile in care nu se organizeaza sectii de votare, acestia pot vota la oricare din sectiile organizate in localitatea de dislocare.

PEDEAPSA. Ministrul delegat a reamintit ca, in cazul in care o persoana voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor, fapta acesteia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. "Cred ca nimeni nu este dispus sa se joace cu libertatea sa. Sper sa nu mai intalnim situatii in care cetatenii, dupa ce au votat, sunt lasati sa uite sa mai predea stampila sau sa-si uite actul de identitate", a afirmat Emacu. Alegatorii insa nu pot fi insotiti in cabina de vot atunci cand voteaza decat in cazuri intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, care poate delega un insotitor sa ajute persoana in cauza sa voteze. Acest insotitor nu poate fi insa din randul observatorilor, membrilor biroului electoral al sectiilor de votare sau al candidatilor.

FILTRE DE CONTROL RUTIER
Secretarul de stat in MAI, Toma Zaharia, a anuntat ca, pentru a elimina orice dubiu privind corectitudinea votarii, Politia Rutiera va organiza filtre de control pentru a verifica preventiv prezenta anumitor grupuri de persoane aflate in tranzit prin Bucuresti sau in alte localitati. Zaharia a transmis instructiuni precise subordonatilor sai, cerandu-le acestora sa dispuna aplicarea de sanctiuni legale in cazul constatarii unor incalcarii a Legii alegerilor. "Veti dispune ca in cazul aparitiei unor autobuze in cadrul unor localitati, in scop preventiv sa li se atraga atentia persoanelor ca nu au dreptul sa voteze decat o singura data", a spus Zaharia.
CU CARNETUL DE NOTE LA VOT
Studentii pot vota pe baza buletinului si carnetului de student sau elev in sectiile special amenajate pe langa camine, indiferent daca locuiesc sau nu in caminele respective. Precizarea a fost facuta ieri de Asociatia Pro Democratia, care a aratat ca acest lucru este stabilit prin Legea 373/2004, art. 22, al. (3), dar si prin hotararea BEC din 6.12.2004. APD a adresat BEC o scrisoare prin ii cere sa solicite prefecturilor sa infiinteze si alte sectii de votare speciale, in conditiile legii, in incinta altor statii de cale ferata din municipiile respective, precum si in cele mai importante autogari. (Oana Stancu)
×
Subiecte în articol: observator votare