x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mersul trenurilor: Întârzierile, luate în calcul

Mersul trenurilor: Întârzierile, luate în calcul

de Elena Stan    |    30 Oct 2009   •   00:00
Mersul trenurilor: Întârzierile, luate în calcul
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Trenurile de călători nu vor mai întârzia cu orele începând de la 13 decembrie. CFR Călători a schimbat mersul trenurilor şi a luat în calcul toate restricţiile de viteză impuse de starea jalnică a infrastructurii.



CFR Călători a luat în calcul, anul acesta, starea dezastruoasă a infrastructurii când a realizat noul mers al trenurilor. Astfel, a ţinut cont de sutele de restricţii de viteză impuse de vechimea infrastructurii feroviare şi de zonele în care se efectuează lucrări de reabilitare a liniilor sau de modernizare a acestora. "Duratele de parcurs ale tuturor trenurilor au fost mărite cu valori cuprinse între 10-50 de minute, pentru a elimina decalajele între orariile stabilite prin planul de mers şi cele reale, ţinând cont de starea infrastructurii feroviare", potrivit CFR Călători.

Modificarea trebuia realizată, deoarece s-a ajuns ca unele trenuri de călători să plece cu întârzieri de zeci de minute chiar din Gara de Nord unde se forma trenul respectiv. Măsura trebuia luată de CFR Călători pentru a se pune la adăpost, deoarece de la data de 3 decembrie intră în vigoare o lege europeană care penalizează operatorul feroviar.

Regulamentul European stabileşte despăgubiri de 25% din valoarea biletului pentru o întârziere între 60 şi 119 minute şi minimum 50% din preţul legitimaţiei de transport pentru o întârziere de 120 de minute sau mai mult. Despăgubirea se achită pe loc. În primele nouă luni ale anului, trenurile societăţii CFR Călători au contorizat întârzieri peste trei ani.

TRENURI MAI MULTE
În noul plan de mers al trenurilor, valabil în perioada 13 decembrie 2009 - 11 decembrie 2010, CFR Călători va pune în circulaţie un număr mediu zilnic de 1.728 de trenuri de călători, cu 100 mai mult decât au fost puse în circulaţie anul acesta. Din totalul trenurilor puse în circulaţie, 70 sunt internaţionale, 253 sunt de rang superior, 1.166 trenuri de persoane, 30 trenuri sezoniere şi 36 sunt trenuri cu ordin special.

Trenurile cu ordin special sunt cele care circulă în perioadele cu vârf de trafic şi pe destinaţiile solicitate (sărbători religioase, vacanţe şcolare, week-end-uri, perioade când se înregistrează un flux mare de călători). Deoarece anul acesta numărul călătorilor înregistrează o scădere, autorităţile au fost nevoite să anuleze trenurile care nu generau venituri, precum şi unele trenuri care circulau sâmbătă, duminică sau de sărbătorile legale.

De asemenea, vor fi introduse noi trenuri de călători pe relaţiile Craiova - Cluj-Napoca, Bucureşti Nord - Arad, prin Petroşani, Bucureşti Nord - Cluj-Napoca, prin Petroşani, Braşov - Miercurea Ciuc - Siculeni, Sibiu - Bucureşti Nord, prin Râmnicu Vâlcea, Bucureşti Nord - Cluj-Napoca, prin Sighişoara.

×