x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesajul Preasfințitului Părinte IUSTIN, despre moartea lui Decebal Traian Remeș: Un român liber, drept, dârz și demn

Mesajul Preasfințitului Părinte IUSTIN, despre moartea lui Decebal Traian Remeș: Un român liber, drept, dârz și demn

17 Feb 2020   •   17:08
Mesajul Preasfințitului Părinte IUSTIN, despre moartea lui Decebal Traian Remeș: Un român liber, drept, dârz și demn

Mesajul Preasfințitului Părinte IUSTIN,

Episcopul Maramureșului și Sătmarului,

La plecarea în lumea veșniciei și dreptății lui Dumnezeu

a Ministrului maramureșean, DECEBAL TRAIAN REMEȘ,

Un român liber, drept, dârz și demn

 

          A plecat dintre noi discret și fără zgomot, așa cum a trăit în ultimii ani, un mare demnitar al Maramureșului, domnul Decebal Traian Remeș. A fost și rămâne, în istoria recentă, unul dintre puținii bărbați demni și dârji pe care i-a mai avut România ultimului deceniu al secolului XX.

          Din demnitatea de Ministru și conducător al Finanțelor Publice a făcut mult bine atunci când, și pentru cine, a fost nevoie.

Ca un bun român și patriot, a făcut mult bine României, căreia i se pregătea, încă de pe vremea aceea, falimentul economic, rezistând eroic în fața unui astfel de scenariu, după cum a povestit el însuși ulterior.

          A făcut mult bine Județului Maramureș și orașului Baia Mare, pe care l-a iubit și pentru care s-a luptat să fie declarat ca zonă defavorizată, lucru care a produs ulterior dezvoltarea, printr-o buna chivernisire a acestei facilități de către administrația locală.

          Ca bun creștin, a făcut mult bine comunităților creștine, Bisericii Ortodoxe și Bisericii Greco-Catolice, mult nedreptățite și prigonite în timpul comunismului, ca dealtfel și celorlalte culte. De fiecare dată când aloca sume pentru contruirea bisericilor, atât de necesare în frumosul nostru oraș care, însă, era lipsit de locașuri de cult în noile cartiere, mă suna personal și îmi spunea: „Preasfințite, am alocat sumele cutare pentru Catedrala noastră Episcopală și pentru celelate biserici ortodoxe și greco-catolice în construcție, cred că nu vă supărați!”. Eu îi mulțumeam și îi mulțumesc și acum pentru eternitate și pentru faptul că frumoasa noastră Catedrală Episcopală a ieșit la suprafață, ajungând la cota +0.0 cu banii alocați de la Guvernul României de către miniștii Remeș și Noica.

          Dar, din păcate, cu toate că a fost un om drept, demn și dârz, a fost nevoie să-și sacrifice propria lui demnitate și libertate pentru demnitatea și libertatea României și pentru libertatea de a spune adevărul românilor. Cum a fost posibil?! A fost pentru că, din păcate, regimul comunist, care n-a reușit să ne smulgă credința în Dumnezeu, ne-a transmis, însă, microbul lașității, răutății și, mai ales, al trădării și turnătoriei, despre care Nicolae Steinhardt, el însuși victimă a închisorilor comuniste, spunea că este cel mai urât păcat în fața lui Hristos. Decebal Traian Remeș a fost victima acestui sindrom ucigaș, de care poporul român parcă nu vrea, sau nu poate, să se vindece.

          Am fost și am rămas prieteni. Ne-a unit iubirea, ne-a unit credința în Dumneazeu, ne-a unit dragostea de Țară, Neam și Biserică. Cei care au această rară virtute, chiar dacă nu se întâlnesc prea des, se cunosc și trăiesc în același duh.

          La revedere om drept și prieten drag! Tu ai ajuns la porțile dreptății și justiției divine. Fii sigur că acolo nu vei fi dezamăgit. Dumnezeu este singurul care are balanța corectă și dreaptă și nu fură la cântar.

          Dumnezeu să te iubească și să te răsplătească pentru tot ce ai făcut bun pe pământ și să te așeze cu marii bărbați ai Poporului Român, alături de bătrânul neamului, George Pop de Băsești și alături de părinții tăi, de moșii și strămoșii născuți în Băseștiul Maramureșului și mutați în eternitatea și lumina Preasfintei Treimi.

Dumnezeu să-l ierte și să-i dăruiască odihnă veșnică!

Veșnica lui pomenire!

Baia Mare,

16 februarie 2020

† IUSTIN

 

Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului

×