x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NINSORI PUTERNICE, din 17-18 ianuarie. COD GALBEN de polei şi ceaţă, până luni la prânz

NINSORI PUTERNICE, din 17-18 ianuarie. COD GALBEN de polei şi ceaţă, până luni la prânz

12 Ian 2013   •   19:32
NINSORI PUTERNICE, din 17-18 ianuarie. COD GALBEN de polei şi ceaţă, până luni la prânz
Sursa foto: Victor Stroe

Administraţia Naţională de Meteorologie va emite duminică seara cod galben de ceaţă pentru partea de sud şi est a României, în timp ce vestul ţării va fi afectat de polei, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în timpul comandamentului de iarnă reunit la Palatul Victoria, sâmbătă seara.

Totodată, temperaturile scăzute din timpul nopţii, de până la minus 18 grade, ar putea determina apariţia unui strat de gheaţă pe şosele, a avertizat Sandu.

"Mâine noapte în partea de vest intră un front atmosferic destul de cald pentru această perioadă, care va determina la primul impact, adică de mâine noapte până luni la prânz apariţia poleiului aproape în toată partea de vest a ţării. Aceste fenomene vor fi semnalate de ANM pe judeţe cu cod galben şi în mod sigur până luni la prânz vor fi coduri galbene de ceaţă în toată partea de sud şi în partea de est a ţării", a afirmat Ion Sandu. 

Ceaţa şi poleiul vor dispărea luni după prânz, pentru că temperaturile vor fi destul de ridicate, a spus şeful ANM, precizând că se aşteaptă ploi slabe mai ales în partea de vest a ţării, dar şi în est.

Din data de 17-18 ianuarie se aşteaptă ninsori abundente începând din partea de vest a României.

În context, ministrul de Interne, Radu Stroe, le-a cerut autorităţilor locale să suplimenteze stocurile de material antiderapant, pentru a se evita blocajul circulaţiei pe drumurile naţionale şi judeţene.

De asemenea, el le-a solicitat poliţiştilor rutieri "să opereze într-un mod preventiv în puncte cheie din oraşe şi pe şosele" şi să tempereze duminică avântul şoferilor, care vor circula în condiţii de polei. 

×
Subiecte în articol: ceata polei starea vremii meteo vremea