x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meteo - Frigul trece, frigul vine

Meteo - Frigul trece, frigul vine

de Anca Ardeleanu    |    16 Oct 2007   •   00:00
Meteo - Frigul trece, frigul vine

Veştile de la meteorologi pentru următoarele zile sunt bune. Astfel, de astăzi vremea se va incălzi uşor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 17 şi 24 de grade, in condiţiile in care normele climatologice pentru această perioadă a anului sunt cuprinse intre 15 şi 20 de grade.

Veştile de la meteorologi pentru următoarele zile sunt bune. Astfel, de astăzi vremea se va incălzi uşor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 17 şi 24 de grade, in condiţiile in care normele climatologice pentru această perioadă a anului sunt cuprinse intre 15 şi 20 de grade.

Incălzirea vremii se va face simţită atăt la deal, căt şi la munte, acolo unde soarele va topi fulgii de nea care au căzut in week-end-ul trecut. Precipitaţiile vor lipsi şi ele, iar văntul va sufla slab pănă la moderat. In Capitală, măine mercurul termometrelor va atinge 22 de grade, iar joi 23 de grade. Insă spre sfărşitul săptămănii răcirea vremii se va face din nou simţită in Romănia. Vinovat este aerul rece de origine polară. Vor fi ploi pe arii extinse in majoritatea regiunilor ţării, iar la munte este posibil să ningă. De asemenea, şi văntul va prezenta unele intensificări. "Aceste fluctuaţii de tranziţie ale vremii sunt normale pentru luna octombrie, luna care face trecerea de la anotimpul cald la cel rece", spun specialiştii ANM.

Noapte geroasă in Harghita

Cea mai friguroasă dimineaţă de pănă acum in această toamnă fost inregistrată ieri la Miercurea-Ciuc. Mercurul termometrelor a coborăt la - 8,4 grade Celsius. Temperaturi negative au fost inregistrate şi la Joseni - minus 7 grade; la Topliţa - minus 5,6 grade şi la Odorheiul Secuiesc - minus 3,7 grade. In judeţul Bistriţa Năsăud, la Straja, s-au inregistrat in noaptea de duminică spre luni - 7 grade. Minima absolută a lunii octombrie a fost de - 14 grade Celsius in anul 1988.

Comentariul specialistului

Ieri noapte, in condiţiile unui cer senin, după pătrunderea de aer foarte rece şi in ţara noastră, s-au inregistrat minime de temperatură negative şi s-a produs brumă in majoritatea regiunilor, exceptăndu-le pe cele din extremitatea de răsărit. In continuare, vremea va fi frumoasă, cu ceaţă in zonele depresionare, de cămpie şi de podis - dimineaţa va mai fi brumă in Transilvania; temperatura aerului va fi in creştere. Pentru inceput, creşterea va fi mai evidentă la deal şi la munte. Către sfărşitul acestei săptămăni par să mai vină şi ploi; şi temperatura va marca o scădere, aerul rece urmănd a fi tot de origine polară. Masa de aer foarte rece din ultimele zile va staţiona in Europa estică. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI - max. 18°C - min. 3°C

Azi (marţi):

Vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab.

Măine (miercuri):

Vremea va fi predominant frumoasă şi va continua să se incălzească uşor. Cerul va fi senin,

iar văntul va sufla slab.

Maxima: 22°C, iar minima: 5 °C.

Poimăine (joi):

Vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, văntul va sufla slab. Maxima: 23°C, iar minima: 6°C.

La munte

Azi (marţi):

Vremea va fi frumoasă şi se va incălzi uşor. Cerul va fi mai mult senin, iar dimineaţa şi noaptea

izolat se va produce brumă.

Măine (miercuri):

Vremea va continua să se incălzească uşor şi va fi predominant frumoasă. Cerul va fi mai mult senin, iar văntul va sufla slab pănă la moderat.

Poimăine (joi):

Vremea va fi fumoasă. Cerul va fi variabil, cu innorări noaptea in Carpaţii Occidentali, unde pe arii restrănse va ploua. Văntul va prezenta unele intensificări.

Drumeţii

Zărneşti - Curmătura - Zărneşti

Caracteristica: traseu practicabil parţial iarna

Din oraş se iese pe drumul ce merge spre cabana Plaiul Foii. Se părăseşte drumul forestier şi se trece spre stănga pe un drum care urcă pe sub pădurea de sub pantele Pietrei Mici, pănă la punctul de traversare a Văii Crăpăturii. Traseul incepe să urce pe vale, printre Piatra Mică şi Turnul Pietrei Craiului, pănă la punctul de maximă altitudine de pe intregul traseu: Şaua Crăpăturii (1.620 m) din zona

Curmăturii Pietrei Craiului. Incepe coborărea pe lăngă cabana Curmătura, apoi peste pantele de pe versantul sudic al Pietrei Mici pănă la nivelul Răului Mare al Zărneştilor, la ieşirea din defileul Prăpastiilor. Se merge pe drumul forestier şi se lasă in dreapta Cabana Gura Răului, apoi se intră in Zărneşti.

×
Subiecte în articol: observator vremea vantul grade