x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Alo? Felicitări, aţi câştigat o ţeapă!”

“Alo? Felicitări, aţi câştigat o ţeapă!”

de Adriana Oprea-Popescu    |    01 Iul 2014   •   15:17
“Alo? Felicitări, aţi câştigat o ţeapă!”

De bunăvoie şi nesilită decât de propria credulitate, o femeie din Bistriţa a depus în conturile unor infractori 125.000 de lei, adică peste un miliard de lei vechi!
Deşi nu i-a văzut niciodată în faţă pe cei care au sunat-o, femeia le-a trimis acestora bani în conturi, fie prin intermediul serviciului de transfer rapid, fie prin mandat poştal on-line. Vreme de trei săptămâni, ea a fost “ţepuită”, fără să realizeze că ceva ar fi în neregulă. Simţurile i-au fost anesteziate de dorinţa unui câştig imens şi rapid: infractorii au sunat-o dându-se drept reprezentanţi ai unei societăţi de telefonie. I-au spus că a câştigat un premiu uriaş în bani, însă, pentru a intra în posesia lui, trebuie să achite nişte comisioane. Cât de mare trebuie să fi fost minciuna, dacă femeia a fost convinsă să pluseze peste un miliard de lei vechi?

Percheziţii în puşcării
Infracţiunea a fost comisă în perioada 20 ianuarie – 10 februarie a.c., iar poliţiştii suspectează că în săvârşirea ei sunt implicate nu mai puţin de 27 de persoane.
În cursul zilei de ieri, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud au efectuat 22 de percheziţii, pentru destructurarea acestei grupări infracţionale, specializată în înşelăciuni prin telefon. Au fost verificate 7 camere din penitenciarele Iaşi, Botoşani şi Miercurea Ciuc şi 15 locuinţe din judeţele Suceava, Iaşi, Bacău, Harghita, Botoşani şi Braşov, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, spălarea banilor şi tăinuire.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate telefoane mobile, componente şi accesorii de telefonie mobilă, înscrisuri cu valoare probatorie, precum şi suma de 10.100 de lei.
13 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cu propunere de arestare preventivă, alte patru persoane fiind cercetate în stare de libertate.
De asemenea, 8 persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate au fost transferate din penitenciarele din Iaşi şi Botoşani în arestul IPJ Bistriţa-Năsăud, pentru cercetări, urmând ca alte 2 să fie transferate de la Penitenciarul Deva şi Penitenciarul Miercurea Ciuc.
Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al jandarmilor şi a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Sfaturi utile pentru a preveni înşelăciunile prin telefon
Poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani.

Pe lângă manevra “felicitări, aţi câştigat un premiu”, infractorii mai folosesc şi metoda “accidentul”. Susţinând că sunt avocat/procuror/poliţist/medic, ei sună şi anunţă interlocutorul că rude apropiate ale lui au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale. Sau că au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele cerute reprezintă onorariul avocatului ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.

Victimele “ţepelor” date prin telefon sunt alese, în general, din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor.

Sub imperiul emoţiilor produse de vestea tristă, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.

Din cazuistica instrumentată până în prezent a reieşit faptul că majoritatea suspecţilor de înşelăciuni sunt deţinuţi în diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi făcute în conturile unor complici care se află în libertate.

Poliţia Română vă recomandă:
- verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;
- dacă sunteţi contactat de un “binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
- fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
- nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

×