x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Metrorex ar putea sista lucrările la tronsonul Drumul Taberei-Universitate

Metrorex ar putea sista lucrările la tronsonul Drumul Taberei-Universitate

04 Sep 2012   •   13:32
Metrorex ar putea sista lucrările la tronsonul Drumul Taberei-Universitate

Sumele alocate pentru proiectul Magistrala V (Drumul Taberei-Universitate) au fost reduse cu mai mult de jumatate in urma rectificarii bugetului pe 2012.

Practic, Metrorex a ramas fara banii necesari continuarii lucrarilor conform graficelor de executie, scrie HotNews.

De la 380,9 milioane de lei, suma alocata initial pentru 2012, fondurile au fost reduse la 178,9 milioane de lei. "Urmare acestui aspect, pot aparea intarzieri, amanari sau in cel mai rau caz, sistari temporare ale lucrarilor, cu consecinte negative in plan economic, financiar si social", arata Metrorex, potrivit Hotnews. Mai mult, reprezentantii companiei afirma ca ar fi necesara suplimentarea fondurilor cu 99,2 milioane de lei in vederea respectarii clauzelor contractuale.

Seful Metrorex, Gabriel Sburlan, a declarat insa pentru B365.ro ca lucrarile la magistrala 5 de metrou sunt in grafic si ca rectificarea bugetara nu va afecta ritmul de lucru. "Pentru acest an, finantarea este asigurata. In acest moment, nu avem facturi sau lucrari neachitate. Oricum, va mai fi o rectificare bugetara in luna octombrie si atunci se fac din nou regularizari", a precizat Sburlan.

Directorul companiei a explicat ca graficele de executie la magistrala 5 de metrou au inregistrat anterior intarzieri de 2-3 saptamani care insa nu se datoreaza rectificarii bugetare. "Nu e vorba de bani. Este din cauza devierii retelelor de utilitati si a defrisarilor de pomi care au fost facute", a mai spus Sburlan.

Lungimea liniei de metrou Raul Doamnei - Eroilor 2, care face parte din tronsonul 1, are 10 statii, intre Raul Doamnei si Hasdeu (Opera), este de 6,2 km si va deservi 300.000 de locuitori ai zonei. Lucrarile inaugurate in toamna 2011 ar trebui sa fie finalizate in 2015.

Tronsonul de metrou Drumul Taberei - Eroilor va face parte din Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon.

Contractul pentru realizarea M5 Raul Doamnei – Hasdeu are valoarea de 215 milioane euro, fara TVA, finantarea fiind asigurata in proportie de 50% de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si 50% de la bugetul de stat.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie anul 2011, consortiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct (Romania) pentru a realiza tronsonul Raul Doamnei-Hasdeu - Lot 1.1. Tot la inceputul anului 2011, Metrorex a selectat Asocierea Max Bogl (Germania) - Max Boegl (Romania) pentru constructia lotului 1.2 - Statia, Depoul si Galeria de legatura Valea Ialomitei.

×