x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Microbuzele – pericol public!

Microbuzele – pericol public!

de Laura Calciu    |    21 Apr 2010   •   00:00



Sunt ruginite, legate cu sârmă, cu fel de fel de improvizaţii făcute peste tot, cu probleme la direcţie sau frâne şi se defectează cel puţin o dată pe zi. În plus circulă fără a avea inspecţia tehnică perioadă. Nu vorbim de orice fel de maşini, ci de cele care transportă elevii.

În localitatea prahoveană Urlaţi de exemplu, microbuzele şcolare ar fi trebuit casate demult. Şoferii sunt şi mecanici. Nu au încotro întrucât microbuzele pe care le conduc se strică frecvent, în timp ce transportă elevii. Probleme sunt peste tot. "Am legat radiatorul cu sârmă. Sunt defecţiuni peste tot şi pun în pericol siguranţa noastră şi a elevilor. Dar avem experienţă, eu conduc de 35 de ani şi ne descurcăm. Nu avem ce face. Astă iarnă mă trezeam din oră în oră ca să pornesc microbuzul" ne-a povestit Dumitru Matei, unul dintre şoferi.

Cele două microbuze din Urlaţi funcţionează de nouă ani. Duc şi aduc de la şcoală aproximativ 100 de elevi, în fiecare zi, de la kilometri buni distanţă. Fac cinci curse pe zi. Şi în loc să transporte elevi câte locuri sunt, de cele mai multe ori şcolarii stau claie peste grămadă. Mai mult, inspecţia tehnică perioadă este demult expirată. "ITP-ul e expirat. Nu ne dă nimeni, că poluăm rău! Mergem aşa!" ne-a declarat Florin Mateescu, al doilea şofer.

Conducerea şcolii a făcut nenumărate adrese către Inspectoratul şcolar Prahova în speranţa că va scăpa de aceste maşini. Nu a primit încă un răspuns. "Cu câţi bani dăm pe reparaţii, cumpăram altele noi. Cârpim la ele, dar degeaba." ne-a declarat prof Robert Stan, directorul Liceului din Urlaţi.

Aceste adevărate piese de muzeu nu sunt singulare. Şi alţi şcolari din Prahova sunt transportaţi cu astfel de maşini. "Noi am cerut ministerului alte 25 de microbuze noi. Ni s-a promis că până la 1 septembrie problema aceasta va fi rezolvată" a precizat Adrian Ionică, insp gen adj ISJ Prahova. 27 de microbuze şcolare din Prahova ar trebui casate, întrucât pun în pericol viaţa elevilor.  

×
Subiecte în articol: observator