x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Micul ilegalist e mare ambiţios: Profesorul Emil Boc, repetent la Constituţie

Micul ilegalist e mare ambiţios: Profesorul Emil Boc, repetent la Constituţie

de Violeta Fotache    |    16 Ian 2009   •   00:00
Micul ilegalist e mare ambiţios: Profesorul Emil Boc, repetent la Constituţie

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională or­do­nanţa de urgenţă, emisă de Guvernul condus de pro­feso­rul de Drept constituţional Emil Boc, ce inter­zicea cu­mu­lul pensie-salariu în sistemul public. În loc să-şi prezinte pu­blic scuzele, să dea foc la diploma necinstită şi la lucrarea de doctorat, şeful Executivului – un mic ilegalist, dar un mare am­bi­ţios – a declarat că-l lucrează nişte oameni răi, ne-a anunţat că-şi mai face şi un proiect de lege asemănător şi că nu va abandona lupta. Ca să nu cumva să rămână românii cu im­presia că ăl mic n-a băut apă după Traian Cel Mare, şi-a permis să catego­ri­sească drept "nesimţiţi" câteva sute de mii de oameni care cu­mulează salariile la stat cu pensiile. Şi a exemplificat cu un caz particular din Autoritatea Aeronautică Civilă Română, că tot sunt românii sensibili la legendarul





Florea Geică. Jurna­lul Na­ţio­nal a desco­pe­rit şi demonstrează că Guvernul Boc a minţit cu ne­ruşinare în toată perioada de după adoptarea hulitei Ordonanţe 230. Premi­erul a susţinut senin că actorii, profesorii şi asistenţii maternali îşi pot continua activitatea în regim de convenţie ci­vilă, dar do­cumentele Executivului arată cu totul altceva. Un or­din comun emis la 7 ianuarie de miniştrii Marian Sârbu şi Gheor­ghe Pogea arată că prin sintagma "venituri din exercita­rea unei funcţii re­munerate" se înţelege "orice venit salarial rea­lizat în baza unui contract individual de muncă sau a unui ra­port de ser­viciu". Adică au vrut să taie tot, dar nu le-a ieşit... 
Victor Ciutacu


Curtea Constituţională a României (CCR) a decis cu majoritate de voturi că dispoziţiile OUG 230/2008, prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat, este neconstituţională. Guvernul va respecta decizia, dar continuă lupta împotriva pensiilor şi a salariilor de lux şi pregăteşte o lege prin care să interzică ce n-a reuşit ordonanţa. La orizont se prefigurează şi interzicerea cumulului de funcţii pe cheltuiala statului.

“Ordonanţa Boc” de interzicere a cumulului pensiei cu salariul de la stat a picat. Sesizată de Avocatul Poporului, Curtea Constituţională a constatat că OUG 230/2008 încalcă Legea fundamentală a ţării, fiind neconstituţională în integralitatea ei. Verdictul a fost dat cu majoritate de voturi. Concret, potrivit Biroului de presă al CCR, Ordonanţa afectează drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie: dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Totodată, actul normativ încalcă şi articolul 115, alin. (6) din Constituţie, care statuează că: “Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

MINUTUL DE AUR
Pentru prima oară în istoria CCR, în faţa magistraţilor acestei Curţi s-a putut face o intervenţie directă, de regulă, cererile de intervenient făcute numai în scris fiind respinse de instanţă. S-a creat precedentul. Minutul de aur la discuţiile pe fond a fost obţinut de avocatul Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, după un veritabil “duel” pe texte de lege şi principii de drept. Avocatul a convins magistraţii să-i dea dreptul să vorbească în susţinerea poziţiei Avocatului Poporului, deşi procedura CCR nu prevede o asemenea posibilitate, lansând o provocare la adresa magistraţilor CCR. “Articolul 14 din legea CCR vă îngăduie o autonomie procedurală, proprie rolului şi demnităţii Curţii Constituţionale. Tocmai de aceea am încercat să vă provoc. Poate că în acest moment nu este inutil”, a spus Lucian Bolcaş. Judecătorul constituţional Nicolae Cochinescu a replicat: “Domnule avocat, ştiţi foarte bine că ar însemna să deschidem un robinet pe care o să-l regretăm după aceea!”. Până la urmă, Curtea i-a dat cuvântul şi avocatul Bolcaş, pensionar la rându-i, a ridicat două chestiuni: sfera noţiunii de atingere, precizând că aceasta vizează orice formă, inclusiv modificarea unor drepturi precum dreptul la muncă, dreptul la protecţie socială. A doua: teoria drepturilor câştigate în strânsă legătură cu neretroactivitatea legilor.

AVOCATUL POPORULUI A AVUT DREPTATE
Reprezentantul Ministerului Public a susţinut că OUG 230/2008 este neconstituţională dintr-un cu totul alt punct de vedere decât cel invocat de Avocatul Poporului, astfel că cere respingerea acţiunii acestuia. Or, ce a susţinut reprezentantul Avocatului Poporului în faţa instanţei? Că ordonanţa încalcă mai multe articole din Constituţie. Articolul 1, alineatul 5, care spune că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie. Deci, este obligatorie şi pentru Guvern. Un alt articol invocat a fost 115, alineat 6 din Legea fundamentală. Avocatul Poporului a susţinut că prin OUG 230/2008 se încalcă dreptul la muncă, un drept ce nu poate fi îngrădit, potrivit art. 41 din Constituţie, dar şi art. 6 punctul 1 din Pactul Internaţional pentru Drepturi Economice Sociale Culturale, ratificat prin Decretul 212/1974. “Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar ea singură le poate aprecia”, a spus Avocatul Poporului. Se încalcă şi dreptul la pensie, prevăzut de art. 47 din Legea fundamentală, dar şi dreptul de proprietate privată prevăzut de art. 44, interdicţia de a cumula pensia cu salariul de la stat echivalând practic cu o expropriere, salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, a susţinut Avocatul Poporului. În punctul de vedere trimis preşedintelui Curţii, Ioan Vida, Guvernul a susţinut că interdicţia cumulului pensiei cu salariul nu aduce atingere dreptului la muncă şi dreptului la pensie, deoarece pensionarii care vor să lucreze au la dispoziţie şi alte modalităţi de a-şi rotunji veniturile, printre care plata cu ora, încheierea convenţiilor civile sau salariul dobândit în sectorul privat.

LA LOC COMANDA
Ordonanţa nu îşi mai produce efectele, astfel că aceia care şi-au depus deja cererile de renunţare la pensie, în favoarea salariului de la stat, îşi vor primi pensiile în continuare, ne-au asigurat reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii.

Profesorul Boc, repetent la Constituţie


Profesorul de Drept constituţional Emil Boc a primit o palmă după ceafă de la CCR, care i-a transmis că ordonanţa lui intervine asupra unui drept fundamental al omului, prevăzut de Constituţie, domeniu în care nu poate acţiona o ordonanţă de urgenţă. Cu aerul că habar nu avea care este aria de acţiune a unei ordonanţe de urgenţă, premierul Emil Boc a anunţat că a găsit o altă modalitate de a reinstitui interdicţia ca pensia să fie cumulată cu veniturile bugetare. Guvernul va iniţia un proiect de lege cu acelaşi obiect ca şi Ordonanţa 230, pentru care va cere Parlamentului dezbatere în procedură de urgenţă. “Curtea a respins ordonanţa pe motiv de formă, spunând că Guvernul nu avea dreptul să emită ordonanţe de urgenţă în acest domeniu. Asta înseamnă că, practic, putem merge mai departe pe calea unui proiect de lege supus aprobării Parlamentului, lucru pe care îl vom şi face. Vom iniţia un proiect de lege prin care vom pune capăt dispreţului faţă de banul public, prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul şi vom dezbate în procedură de urgenţă la Parlament”, a declarat Boc. Premierul a susţinut însă că respectă decizia Curţii, deşi îi este greu să o înţeleagă. El a spus însă că nu poate accepta un sistem “nedrept şi nesimţit” în care salariile şi pensiile depăşesc câteva sute de milioane de lei vechi. “Nu am respins dreptul la muncă, ci am restrâns dezmăţul pe banul public”, a insistat Boc. Premierul nu a explicat însă dacă proiectul de lege va cuprinde un articol special pentru actorii, medicii, asistenţii maternali sau alte categorii care cumulează cele două venituri, dar a repetat că nu ei sunt ţinta acestor acte normative. (Monica Iordache Apostol)

Pinocchio prim-ministru

Premierul Emil Boc susţinea cu seninătate, în urmă cu o săptămână, că, în ciuda Ordonanţei 230, profesorii, actorii sau asistenţii maternali “îşi pot continua activitatea în regim de convenţie civilă şi să fie plătiţi pentru ceea ce desfăşoară, punctual”. Afirmaţia sa era contrazisă flagrant chiar de ordonanţa pe care a semnat-o şi care prevedea că pensia nu se poate cumula cu orice alte “venituri din exercitarea unei funcţii remunerate”. Ca să mai dreagă puţin busuiocul, Boc a anunţat că artiştii, profesorii şi alte categorii vor putea folosi convenţiile civile în baza unui ordin comun al ministrului Muncii şi al ministrului Finanţelor. Documentul emis de cei doi miniştri la data de 7 ianuarie 2009, pe care vi-l prezintă în facsimil (foto) Jurnalul Naţional, este însă formulat într-o manieră şi mai aberantă. Astfel, Ordinul pentru aplicarea prevederilor OUG 230/2008 arată: “Prin sintagma «venituri din exercitarea unei funcţii remunerate (...)» se înţelege orice venit salarial realizat în baza unui contract individual de muncă sau a unui raport de serviciu”. Fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru spune că expresia “raport de serviciu” include orice raport juridic între un angajat şi un agajator, indiferent dacă este contract de muncă sau convenţie civilă sau orice altă formă de contract. “Conform acestui ordin, va fi în continuare interzis cumulul între o activitate remunerată şi statutul de pensionar”, spune Păcuraru. Documentul semnat de cei doi miniştri dovedeşte astfel că Emil Boc a minţit cu neruşinare, spunând că anumite categorii îşi pot continua activitatea în baza convenţiilor civile. (Monica Iordache Apostol)


De la săraci, să rămână la bogaţi

Deşi Guvernul susţine că ţinta Ordonanţei 230 de la 30 decembrie 2008 nu era reprezentată de actori, medici, profesori sau asistenţi maternali, legea îi afecta în special pe aceştia şi domeniile în care îşi desfăşurau activitatea. În situaţia de a alege între pensie şi salariu de la stat se aflau 600 de medici şi peste 6.500 de profesori, majoritatea din mediul rural, unde este în continuare nevoie de ei. La fel, 35.000 de asistenţi care îngrijesc persoane cu handicap şi peste 500 de asistenţi maternali. Aceeaşi ordonanţă ar duce la pierderea multor medici şi artişti renumiţi. Cel mai puţin afectaţi urmau a fi tocmai pensionarii salariaţi care cumulează venituri uriaşe în justiţie, apărare, interne sau diplomaţie. Guvernul pregăteşte o nouă lege care va interzice cumulul de funcţii în instituţiile statului. Această decizie ar afecta, la rândul său, în primul rând profesorii, actorii şi medicii, mai ales pe cei care îşi desfăşoară activitatea şi în mediul universitar. (Diana Caloianu)

S-a făcut dreptate!

Ordonanţa 230, numită a ruşinii şi a umilinţei, a fost aspru criticată de edilii Capitalei, actori, lideri de sindicat, profesori şi medici. “Apreciez decizia Curţii Constituţionale ca fiind una corectă şi responsabilă. Consider că în acest fel se respectă un drept fundamental al oricărui cetăţean, dreptul la muncă. Instituţiile statului au făcut un exerciţiu de normalitate”, a declarat edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a spus ieri că prin decizia adoptată s-a făcut dreptate. “Încă de la început s-a dovedit că actul normativ era un atentat grav la marea intelectualitate românească”, a adăugat Onţanu. Modificarea ordonanţei a fost cerută încă de la început şi de edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, cel care a atacat şi în instanţă documentul. “Decizia Curţii Constituţionale anulează un abuz al Guvernului, care ar fi lovit în interesele a zeci de mii de asistaţi social, asistenţi maternali, sociali, profesori şi medici”, a spus Chiliman. (Monica Andrei Capatos)

×