x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miere pe... Lună

Miere pe... Lună

de Laura Calciu    |    22 Ian 2010   •   00:00

Ce e din Prahova şi ajunge pe... Lună? Mierea de mană produsă la Băicoi şi care este consumată mai ceva ca pâinea caldă de cosmonauţi! Afacerea merge ca unsă. Dar la fel de bine se vinde şi mierea ecologică. Şi nu în ţară, ci peste hotare.

"Mierea de mană este bună pentru persoanele care au suferit arsuri, sunt alergice la polen sau chiar pentru cosmonauţi. Ei nu au voie, în Cosmos, să mănânce hrană consistentă precum salamul sau brânza", ne povesteşte Traian Dobre, cel care a dat drumul afacerii din Băicoi în 2001. Cu doar 160.000 de mărci a pornit la drum. Şi a reuşit! Acum are o cifră de afaceri de aproximativ 4 milioane şi jumătate de euro. "Statul nu te ajută cu nimic! Mie nu mi-a dat nici un ban. Am făcut două credite la bănci şi m-am dezvoltat, uşor, uşor", a adăugat nea Traian.

Mai toate produsele afaceristului din Băicoi sunt la mare căutare. 90% la sută din marfă este trimisă în Germania, Austria, Anglia sau Italia. Mierea nu pleacă însă fără analize pentru că altfel clienţii nu o să mai cumpere şi a doua oară. "Facem şi noi analize, în laboratorul propriu, însă clienţii de peste hotare nu le recunosc. Aşa că trimitem probe în Germania şi când avem analizele, dăm drumul la transport", a precizat Traian Dobre.

Rege mierii, cum a fost numit, produce şi el miere, însă cea mai mare cantitate o ia de la apicultori şi o prepară în micul său laborator. Face miere de salcâm, ecologică, de tei sau polifloră. În plus, siropurile bio de fructe de pădure făcute aici sunt un deliciu.

"Criza nu prea o resimţim. Comenzi sunt, însă am fost şi noi un pic afectaţi în sensul că înainte clienţii ne dădeau banii în avans pe comenzi. Acum aşteptăm şi o lună. Pe lângă export, mai dăm şi în ţară. Avem clinici medicale şi magazine naturiste cu care lucrăm. În marile magazine nu am vrut să ne băgăm", a adăugat regele mierii.

"Acum pregătim câteva transporturi de 60 de tone de miere pentru Anglia şi Germania", a precizat şi Marius Stănoi, managerul firmei.
Anul trecut mica firmă din Băicoi a exportat aproape 3.000 de tone de miere. Un kilogram de miere polifloră costă 2,5 euro, iar cea bio este mai scumpă cu 20%.

×
Subiecte în articol: observator