x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihaela Radulescu: scrisoare deschisa: "Atunci cand e vorba de politica, lupta e

Mihaela Radulescu: scrisoare deschisa: "Atunci cand e vorba de politica, lupta e

01 Noi 2004   •   00:00

Un articol aparut in Evenimentul Zilei si o conversatie neplacuta avuta cu redactorul-sef al acestei publicatii au determinat-o pe Mihaela Radulescu sa adreseze urmatoarea scrisoare deschisa.

"Buna ziua, sunt Mihaela Radulescu. Sunteti domnul Turturica?

Da.

Deranjez? Puteti vorbi?

Zi-i, ca n-am timp!

Daca vreti dvs. sa ma tutuiti...

Zi-i, bai, odata!

V-am trimis un e-mail ieri. L-ati primit?

L-am primit. N-am avut timp sa-l citesc. Nici maine n-am timp. Poate poimaine.

Dar era un drept la replica si am rugat-o pe secretara dvs. sa va informeze.

Da, da, altceva mai vrei?

Pai, vreau sa stiu daca-mi publicati dreptul la replica sau daca trebuie sa apelez la instantele judecatoresti.

Auzi, mai, poti sa trimiti politia, salvarea, pompierii, nu ma intereseaza... La revedere".

Click pentru a mari imaginea

Aceasta conversatie s-a incheiat pentru ca domnul Turturica, redactor-sef al cotidianului Evenimentul zilei, mi-a trantit telefonul. Pentru ca mi s-a parut umilitor si pentru ca am sperat sa se fi intrerupt din motive tehnice, am mai sunat o data. Mi s-a inchis telefonul din nou.

Am vrut sa aduc la cunostinta tuturor ca am avut aceasta incredibila discutie cu un redactor-sef, adica un om cu pretentii de statut social, un ziarist care tipa pentru libertatea presei. Lasand la o parte faptul ca sunt o persoana publica care mi-am castigat notorietatea prin munca cinstita si nu facand trotuarul, trecand peste faptul ca sunt o femeie maritata si mama a unui copil de trei luni, trecand peste faptul ca inca alaptez, as vrea sa va rog sa va puneti in locul meu si sa-mi spuneti daca intelegeti acest comportament de mahala, daca intelegeti de ce si-a permis sa vorbeasca astfel cu mine domnul Dan Cristian Turturica?... Prima mea explicatie ar putea fi ca asa vorbeste in general cu femeile, si m-am gandit cu tristete la mama lui, la sotia sau la fiica lui, in eventualitatea ca are asa ceva. A doua explicatie ar putea fi optiunea politica. Si aici incerc sa va lamuresc de unde a pornit toata povestea.

In editia de miercuri a ziarului condus de Turturica a aparut un articol semnat de Cosmin Tupa, care semana a cronica a unei emisiuni la care am fost invitata. Spun ca semana, pentru ca domnul Tupa nu si-a facut treaba ca un profesionist, ci ca un mare amator de... dat in Mihaela Radulescu, ca asa era obiceiul casei si pana acum. Mai intai, dezinformeaza cititorii, spunandu-le ca la acea emisiune au participat, in afara de mine, doar domnii Dumitru Dragomir si Mihai Stoica, "uitand" de domnul profesor universitar doctor Mircia Dumitrescu, datorita caruia am si acceptat invitatia la emisiune. Probabil ca mai tanarul Tupa n-a auzit de asa o somitate, n-a auzit ca a fost unul din apropiatii lui Nichita Stanescu si ca are in palmares importante premii internationale. Tupa a vrut sa dea o nota derizorie acestei emisiuni si nu numai ca n-a amintit de prezenta profesorului Dumitrescu, dar a si inceput sa dea tot felul de citate false, cu idei pe care le-a potrivit dupa ureche, care nu aveau vreo mare legatura cu ce am afirmat eu. Din pacate, a asezat intre ghilimele tot felul de idei pe care le-a scos din context, deci le-a denaturat sensul, vrand sa transmita cititorilor ca Mihaela Radulescu habar n-are ce vorbeste, ba mai e si simpatizanta a echipei Nastase - Geoana. Asta i-a deranjat de fapt pe cei de la Evenimentul zilei, stiut fiind ca ei sunt de partea opozitiei. Daca vorbim de o eroare grava jurnalistica, ajunge sa ne oprim aici, pentru ca orice gazetar stie ca n-ai voie sa dai citate aiurea, fara sa respecti exact sensul si cuvintele folosite de cel citat.

Dar domnul Tupa nu se opreste aici, ci mai da si un citat dintr-o declaratie a domnului Ionut Popescu. L-am contactat personal pe purtatorul de cuvant al Aliantei si am aflat ca nici declaratia domniei sale nu corespunde cu cea citata in articol. Toate aceste grave greseli jurnalistice, nedemne de un ziar cu pretentii, le-am semnalat domnului redactor-sef, trimitandu-i un e-mail in data de 27 octombrie, la ora 16:50. Am rugat-o pe secretara domnului Turturica sa-i transmita ca am trimis un drept la replica, prin e-mail. Faptul ca nu m-a contactat nimeni, ca nu a fost publicat dreptul la replica, m-a determinat sa-i dau acel telefon civilizat domnului Turturica, pe care nu l-am intalnit niciodata. Cu ce m-am ales, ati citit la inceputul scrisorii. Mai fac o precizare: nu sunt membra a nici unui partid, nu mi-am oferit serviciile pentru nici o campanie politica, dar atata vreme cat ma aflu in afara emisiunilor mele, imi exprim liber simpatiile si antipatiile politice, asa cum face orice cetatean intr-o tara democrata.

Dupa discutia avuta cu redactorul-sef Turturica, am inteles ca atunci cand e vorba de politica, lupta e murdara si acolo unde n-ar trebui sa fie nici o lupta, ca multa lume a uitat anii aceia in care n-aveai voie sa ai decat o singura simpatie politica si ca marea libertate de exprimare pare un act de ticalosie, daca iti declari o optiune politica.

La fel de clar imi este ca mitocania exista si se manifesta in cele mai nebanuite etaje sociale si ca sustinatorii au intotdeauna ceva din conformatia morala a celor pe care-i sustin.

Multumesc,
Mihaela Radulescu
×