x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihai Gâdea: "Antena 3 nu are nici o legătură cu dosarul în care Sorin Alexandrescu este cercetat pentru şantaj"

Mihai Gâdea: "Antena 3 nu are nici o legătură cu dosarul în care Sorin Alexandrescu este cercetat pentru şantaj"

25 Iul 2013   •   19:09
Mihai Gâdea: "Antena 3 nu are nici o legătură cu dosarul în care Sorin Alexandrescu este cercetat pentru şantaj"
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Jurnalistul Adrian Ursu a declarat pentru Jurnalul Naţional: "Pare din ce în ce mai limpede care este scopul acestei operaţiuni făcută, într-adevăr, în etape"

Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că postul pe care îl conduce nu are nici o legătură cu dosarul în care Sorin Alexandrescu este cercetat pentru şantaj. El a mai spus că procurorii l-au întrebat despre organizare şi organigramă. Gâdea a fost invitat la sediul DNA în calitate de martor. "Voi nu aţi fost niciodată în situaţia asta, aici, şi am să vă explic ce se întâmplă. Eşti invitat, sunt doi procurori, o doamnă şi un domn, care pun tot felul de întrebări, încercând să vadă ce legături sunt între Antena TV, Antena 3, care este organizarea, care este organigrama şi lucruri de felul acesta. Nimic spectaculos. Aşa cum le-am spus domnilor procurori, în acest caz nu avem nici un fel de legătură. Domniile lor trebuie să investigheze, dacă vor ajunge la alte concluzii, vom vedea. Convingerea mea fermă este că Antena 3 nu are nici o legătură cu acest caz", a declarat Mihai Gâdea.


Adrian Ursu: "Un act grav de cenzură ar putea fi pus în practică împotriva Antenei 3"

Jurnalistul Adrian Ursu a declarat pentru Jurnalul Naţional: "Pare din ce în ce mai limpede care este scopul acestei operaţiuni făcută, într-adevăr, în etape şi care va continua de aici încolo, dacă ne uităm, de pildă, la prevederile din legea penală care se referă la răspunderea persoanei juridice. Acolo sunt prevăzute măsuri asiguratorii pe care magistraţii le pot dispune pe perioada procesului, una dintre ele fiind interzicerea desfăşurării anumitor activităţi ale agentului economic respectiv, cum ar fi, în cazul de faţă, al societăţii care administrează Antena 3, ceea ce ar putea să însemne o formă de cenzură directă, realizată de procuror cu acordul judecătorului. Pentru că, în mod surprinzător, în comunicatul emis de DNA, după încheierea audierii de astăzi, se vorbeşte nu numai despre celebrele promo-uri, ci şi despre difuzarea unor ştiri cu caracter tendenţios. Ca urmare, cineva a analizat ştirile, a stabilit caracterul lor tendenţios şi probabil de aici încolo va dispune sau ar putea să dispună nişte măsuri în legătură cu felul în care ei redactează ştirile, despre ce sunt ştirile, cum trebuie ele scrise şi aşa mai departe ceea ce, repet, mi se pare un act grav de cenzură care ar putea fi pus în practică în acest moment împotriva Antenei 3 şi, mai departe, de ce nu, împotriva altor instituţii de presă ori de câte ori ele vor deranja pe cei care au controlul asupra Parchetului şi puterii judecătoreşti".

De asemenea, în cursul zilei de 25 iulie, Adrian Ursu a precizat jurnaliştilor, în faţa sediului DNA, că ceea ce se întâmplă: "e parte dintr-un joc care trebuia făcut. Jocul este de a arăta că este o operaţiune amplă, să se arate că procurorii lucrează în toate formele posibile. Probabil că vor continua operaţiunile de felul acesta, pentru că este o operaţiune de imagine, în mod evident". Întrebat al cui crede că este acest joc îndreptat către Antena 3, realizatorul emisiunii "Secvenţial" a replicat: "Dumneavoastră cine credeţi că este obsedat în ţara asta de Antena 3? Nu ştiţi? Încercaţi să urmăriţi conferinţele de presă de la Palatul Cotroceni şi veţi afla răspunsul".

Radu Tudor: "O consecinţă a aversiunii incredibile a lui Traian Băsescu faţă de Antena 3"

De asemenea, Radu Tudor, realizator al emisiunii "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3, susţine că nu are nici o îndoială de faptul că ceea ce se întâmplă este o consecinţă a aversiunii incredibile a lui Traian Băsescu faţă de Antena 3. "Ceea ce se întâmplă acum cu Antena 3 este punerea în aplicare a dictonului << aveţi obligaţia să nu vă uitaţi la Antene. Dacă vă aduceţi aminte, Traian Băsescu a avut această retorică antidemocratică, antieuropeană, de încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare şi a drepturilor omului, spunându-le unor oameni că au obligaţia să nu se uite la Antene. Evident, ceea ce-l deranjează pe Traian Băsescu este Antena 3. N-am nici o îndoială că ce se întâmplă acum e o consecinţă a aversiunii incredibile a lui Traian Băsescu faţă de Antena 3, suntem postul cel mai incomod în ceea ce-l priveşte. Uniunea Social Liberală are o atitudine uşor călduţă în privinţa presiunii, necazurilor, abuzurilor care se abat asupra Antenei 3, dar convingerea mea este că noi vom ieşi întăriţi din această încercare. Pentru că s-a văzut şi la Craiova, şi probabil se va vedea şi în viitor, sunt zeci de mii, sute de mii de oameni care ne sunt permanent alături şi care consideră, aşa cum este firesc şi normal, că noi avem dreptate în demersul nostru. Este o acuzaţie absolut forţată, n-are nici o legătură Antena 3 cu elementele de acuzaţie aduse Antena Group... Eu cred că este o gafă împardonabilă ca pe ultimul an de mandat al lui Traian Băsescu să încerci să-i dai acestuia satisfacţie, încercând să omori Antena 3. Efectul va fi exact invers. Antena 3 o să crească în popularitate, lumea se va solidariza cu noi şi efectele, începând de astăzi, noi nu le mai putem controla. Este un risc imens şi, cu siguranţă, cazul televiziunii noastre va fi cunoscut de toate autorităţile europene competente. Aşa cum a existat o presiune din partea unor cercuri europene să aplicăm unele măsuri în ultimii ani, la fel va exista o atitudine foarte fermă din partea Parlamentului European, din partea unor instituţii implicate în actul de justiţie naţională sau europeană, în favoarea Antenei 3 şi în defavoarea celor care practică aceste abuzuri, celor care văd în persoana Antena 3 şi în persoana jurnaliştilor nişte pericole. Numai într-o dictatură, într-un stat autoritar îţi poţi imagina că jurnaliştii şi televiziunile sunt ameninţări", a declarat analistul militar Radu Tudor la Antena 3.

Ciuvică: "M-au întrebat nişte prostii"

Analistul politic Mugur Ciuvică a fost, de asemenea, chemat la DNA, în calitate de martor, în dosarul deschis directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu. “Nu i-am întrebat dacă m-au pus sau nu sub învinuire, dar m-au întrebat nişte prostii la care am răspuns. Prima prostie a fost cum am intrat în posesia documentului. Şi le-am răspuns, cu o consideraţie generală, că dosarul ăsta, 120 şi nu ştiu cât e o acţiune de poliţie politică a DNA-ului împotriva trustului Intact şi că nu-mi amintesc cum am intrat în posesia documentului, dar chiar dacă mi-aş aminti nu le-aş spune, pentru că obligaţia mea este să-mi protejez sursele. M-au mai întrebat dacă nu l-am primit cumva de la cineva de la Antene, angajat sau colaborator al Trustului Intact. Le-am spus că le-am răspuns la întrebare înainte şi i-am întrebat şi eu pe ei şi i-am rugat să consemneze întrebarea mea, cum dracului aş putea să ştiu eu că un cetăţean oarecare, Gigel să spunem, e sau nu angajat al vreunui trust... Nu le cer să se legitimeze, să spună cu cine colaborează. Dacă e un document interesant, şi ăsta e un document interesant, îl public. Nu mă interesează sursa. Şi dacă de la Bin Laden primesc un document oficial, nu-i cer legitimaţia de terorist, îl public, dacă e interesant... A, şi le-am menţionat că dacă ajunge vrăjeala asta de anchetă, de dosar, într-o instanţă judecătoarească, sunt dispus să răspund şi la alte întrebări ale unei instanţe nebăsiste". Întrebat dacă are încredere în DNA, Mugur Ciuvică a răspuns: "Încredere în DNA cred că are doar un bou sau un băsist. Iar eu nu sunt nici bou, nici băsist...". De asemenea, Ciuvică a mai spus că nu se aştepta să fie chemat la DNA pentru ceea ce spune la televizor, "dar văd că ăsta era planul".

×