x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mii de copii bolnavi de diabet vor primi sisteme de monitorizare continuă a glicemiei

Mii de copii bolnavi de diabet vor primi sisteme de monitorizare continuă a glicemiei

20 Sep 2018   •   13:08
Mii de copii bolnavi de diabet vor primi sisteme de monitorizare continuă a glicemiei

Deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniţă, a precizat joi, într-un comunicat de presă, că este mulţumită de faptul că, în urma demersurilor sale făcute pe lângă Ministerul Sănătăţii, aproximativ 3.600 de copii bolnavi de diabet vor beneficia, de acum înainte, de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi pompe de insulină cu senzori de monitorizare, prin intermediul Programului naţional de diabet zaharat, derulat de CNAS. 

Antoneta Ioniţă, de profesie medic, precizează, în acelaşi comunicat, că personal a făcut, încă din 2017, demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii, pentru ca miile de copii bolnavi de diabet să beneficieze de tratament şi sisteme de monitorizare, care să le dea dreptul la o viaţă normală. 

"Diabetul insulino-dependent apare din ce în ce mai des şi din ce în ce mai devreme în România, unde sunt diagnosticaţi cu diabet bebeluşi de numai câteva luni, iar odată cu acest diagnostic se schimbă întregul univers al pacientului şi al familiei sale. Fiecare zi, fiecare oră devin o luptă pentru a pune în acord glicemiile cu alimentaţia şi cu insulina pe care pacientul este obligat să şi-o injecteze. Este o luptă pe care o vor purta toată viaţa, pentru că diabetul de tip I nu se vindecă şi putem vorbi despre o adevărată dramă a copiilor insulino-dependenţi, care trebuie să suporte zilnic mai multe înţepături. Este o boală care nu se vede şi care, netratată corespunzător, avansează rapid şi generează complicaţii care duc la orbire, insuficienţă renală sau amputarea membrelor superioare sau inferioare. De aceea, am militat pentru ca aceşti copii să fie ajutaţi de stat, prin intermediul sistemului asigurărilor de sănătate", a explicat Antoneta Ioniţă. 

Deputatul brăilean a atras atenţia că bolnavii de diabet de tip I au nevoie de ace, de testere pentru diabet şi de diferite tipuri de insulină, pentru a lupta cu boala şi a solicitat ca micii pacienţi să primească gratuit senzori de testare a glicemiei şi consumabile, în condiţiile în care acestea nu sunt, ca preţ, la îndemâna oricărei familii. 

"Demersurile, la care s-au alăturat şi alţi colegi de Parlament, au fost în final auzite de Ministerul Sănătăţii, iar aplicarea programului va da copiilor bolnavi o şansă la normalitate", a completat Ioniţă. AGERPRES

 

×