x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Milioane de euro pentru o firmă de casă a PDL

Milioane de euro pentru o firmă de casă a PDL

de Dorian Cobuz    |    Monica Andrei Capatos    |    01 Oct 2010   •   00:00

Peste şase milioane de euro va investi Administraţia Străzilor din Capitală într-un sistem de sem­na­lizări „verticale dinamice", aşa cum a fost prezentat proiectul ce a fost votat miercuri de consilierii generali.



Scopul principal al acestui sistem după cum se precizează în expunerea de motive este acela de „a ofe­ri participanţilor la trafic in­for­maţii referitoare la evenimente spe­cia­le sau neprevăzute" în trafic. Instalarea semnalizării verticale va costa muni­cipalitatea 6.374.873 de euro, iar durata de instalare va fi de doi ani.

Pentru instalarea semnalizărilor verticale pe arterele şi pasajele din Bucureşti studiul de fezabilitate a fost realizat de proiectantul SC Search Corporation. De această firmă este legat numele lui Michael Mihai Stanciu, un emigrant român în Statele Unite în 1979. După cum a povestit chiar el într-un interviu acordat revistei Formula AS cu mulţi ani în urmă, s-a întors în ţară la îndemnul divin: „L-am primit definitiv pe Iisus în ini­ma mea. Porunca Lui era clară: «Michael, du-te înapoi şi fă ceva pentru ţară!»„. Iar porunca divină a fost pu­să în practică de Stanciu cu ajutorul secretarului de stat de la Transporturi din vremea aceea, Alexandru Dobre.

Astfel, firma lui Stanciu, Search Corporation, s-a asociat cu IPTANA, societatea care „moştenea" activitatea de proiectare desfăşurată în cadrul Ministerului de proiectări din domeniul transporturilor - auto şi feroviare, navale şi aeroportuare. Începând cu 1991 şi până în 1999, cele două societăţi au funcţionat într-o asociere prin care Michael Stan­ciu a câştigat nu numai foarte mul­te contracte cu statul român, dar şi şansa de a atrage cei mai buni ingineri şi chiar de a prelua o parte din arhiva de proiecte a fostului institut. Pe vremea ministeriatului lui Miron Mitrea, după ce Stanciu îşi trecuse afacerile pe două societăţi înre­gistrate în Oklahoma şi, respectiv, paradisul off-shore Delaware, afa­ce­rile acestuia au continuat să crească,

Search Corporation devenind proiectantul oficial al Autostrăzii Transilvania - lucrare acordată fără licitaţie şi despre care s-a zvonit că ar fi fost un proiect deja făcut de pe vremea lui Ceauşescu de Institutul de pe lângă minister. Schimbarea guver­nă­rii a însemnat pentru Stanciu şi mai multe contracte bănoase. Primarul Bucu­reştiului Adriean Vi­dea­nu i-a dat pe un singur contract peste 65 de mi­liarde de lei vechi pentru un singur contract de asistenţă tehnică, iar printr-o altă societate, Primacons Group SRL, a vândut un proiect pentru Autostrada Bucureşti-Ploieşti.

Lucrarea a fost câştigată de „portocaliii" de la Euroconstruct, UMB Spedition şi Pa&Co - respectiv patronii de la Golden Blitz. Miercuri, la şedinţa de Consiliu, proiectul în valoare de peste şase milioane de euro mai sus menţionat a trecut tot cu amabilitatea aleşilor locali ai PDL, ghidaţi din umbră de Ionuţ Popa. Se pare că Popa nu este străin de această afacere, ba din contră, tatăl său deţinând o firmă în acest domeniu şi colaborând cu Search Corporation.

×
Subiecte în articol: observator