x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Milionarul aviarei la arest

Milionarul aviarei la arest

de Dorian Cobuz    |    12 Dec 2010   •   19:46
Milionarul aviarei la arest
Sursa foto: /Reuters
142217-reuters-rtr1dkd5.jpgTonel Ursachi, ieşeanul care a câştigat milioane de euro din contractele cu statul atribuite direct ca urmare a alertei de gripă aviară în anii 2005-2006 a fost arestat pentru o perioadă de 29 de zile, ca urmare a unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

Alături de Ursachi, tot pentru 29 de zile, a fost arestat şi Victor Butean, fostul director-adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterniare din cadrul Ministerului Transporturilor, ca urmare a recursului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia Tribunalului Bucureşti.

Iniţial, judecătorii au respins propunerea procurorilor de reţinere a celor doi, cercetaţi penal pentru fapte de corupţie. DNA a anchetat atribuirea directă de Ministerul Transporturilor a unui contract pentru dezinfecţie pe perioada în care în România a fost semnalată prezenţa gripei aviare.

SC Lumi SRL, societatea lui Tonel Ursachi, a fost desemnată responsabilă cu dezinfectarea autovehiculelor şi garniturilor de tren pentru a împiedica transmiterea gripei aviare. Contractul de dezinfecţie ar fi fost repartizat către această firmă la recomandările Mihaelei Sorina Hâncu, reprezentanta PD în Agenţia Naţională de Sănătate Publică, şi ale secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu.

Pe 15 octombrie 2005, la trei zile după ce Ursachi îşi făcuse cunoscută oferta către CFR, ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre a semnat un ordin prin care Compania Naţională de Autostrăzi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi CFR SA erau trimise să semneze cu societatea lui Ursachi.

Valoarea contractelor pe bani publici a rămas în continuare un mister, dar cifra de afaceri a SC Lumi SRL pentru anii 2005 şi 2006 totalizează aproape 365 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care dezinfectarea pe bani pu­blici pare să fi fost principalul obiect de activitate al societăţii.

Victor Butean, colegul de dosar penal al lui Tonel Ursachi, nu era doar director în cadrul Ministerul Transporturilor, ci şi membru al Comandamentului Central Antiepizootic care a coordonat măsurile de prevenţie pe perioada alertei de gripă aviară din România.

Mai mult, o anchetă a Jurnalului Naţional a demonstrat că Butean şi Ursachi erau parteneri într-o cercetare universitară pentru realizarea unei substanţe dezinfectante cu activator. Investi­ga­ţia jurnalistică a descoperit mai multe documente oficiale dosite care demonstrau că soluţiile folosite de SC Lumi SRL erau sub concentraţiile necesare pentru a avea un efect real. Butean trebuia pe linie de serviciu să verifice activitatea Lumi SRL. De altfel, Ursachi folosea pentru dezinfectarea anti-aviară substanţe pe care le achiziţiona de la o altă firmă Elis '96, al cărei reprezentant era chiar Butean.

Procurorii au stabilit că Victor Butean a primit de la Tonel Ursachi suma de 60.420 de lei pentru spriji­nul acordat, bani ce au fost încasaţi prin Elis 96 Comprod Impex SRL, firmă pe care directorul din Transporturi o controla prin interpuşi.

DNA a stabilit, în sarcina lui Victor Butean, infracţiunile de luare de mi­tă, complicitate la dare de mită, cons­tituire de grup infracţional orga­ni­zat, spălare de bani, instigare la ce­sionare fictivă de acţiuni şi părţi so­cia­le şi efectuarea de operaţiuni fi­nan­ciare incompatibile cu funcţia de­ţinută, iar în sarcina lui Tonel Ur­sachi, infracţiunile de dare de mită, con­stituire şi aderare la un grup in­fracţional organizat şi spălare de bani.
Ancheta a stabilit un prejudiciu de 6 milioane de euro.

"Între noi există o colaborare"
Jurnalul Naţional: Aţi colaborat la realizarea unei substanţe dezinfectante cu dl Victor Butean...
Tonel Ursachi: Cel de la Transporturi, care îmi dă mie amenzi. Între noi există o colaborare la nivel universitar. La ce vă referiţi?

La acel produs. Şi nu prea v-a dat amenzi.
Are şi dumnealui o contribuţie la acel produs, pentru că face un doctorat care este structurat pe securitate alimentară. Nu că eu aş fi men­torul lui sau el discipolul meu, dar... se fac colaborări de genul acesta.

Dar el este angajatul Ministerului Transporturilor, chiar structura care trebuia să vă controleze. Nu este cel puţin conflict de interese?
Da' ce, el îl controlează şi suprave­ghează pe doctorul Ursachi sau pe SC Lumi SRL? Dacă vreţi să faceţi asocieri de genul acesta, nu prea stau în picioare, pentru că eu cunosc cel puţin trei sferturi din medicii veterinari din România. Doctorul Butean nu a fost factor de decizie în acordarea contractului.
(fragment din interviul acordat de Tonel Ursachi Jurnalului Naţional în aprilie 2006 )

×
Subiecte în articol: gripa aviara