x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Militienii betoanelor - Afaceri ilegale cu epoleti

Militienii betoanelor - Afaceri ilegale cu epoleti

de Filip Tudorachi    |    12 Apr 2006   •   00:00
Militienii betoanelor - Afaceri ilegale cu epoleti

Functionarii Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Directiei Urbansim din Primaria Cluj se lupta de aproape un an sa opreasca sirul de ilegalitati comise de societatea GHM Mixbeton, patronata de Gicu Buzdugan, cunoscut in mediile clujene drept "protejatul militienilor".

Buzdugan este omul de incredere al comisarului Toma Rus, sefului Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj.

ILEGAL. Societatea GHM Mixbeton detine o statie de productie de beton si una de sortare pe Strada Plevnei din Cluj, statii ce functioneaza ilegal. In cartierul Buna Ziua, societatea construieste, la fel, fara avize, un bloc de locuinte in vecinatatea casei comisarului Cornel Tuselea de la Serviciul de Investigarea Fraudelor a IPJ Cluj, amic al aceluiasi Buzdugan. Pe lista de cunostinte a afaceristului se regaseste si fostul comisar Ioan Otel, fost sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj. GHM Mixbeton SRL functioneaza ilegal de aproape un an, fara ca institutiile abilitate sa ia vreo masura. Intre timp, in urma unor sesizari, afacerile lui Buzdugan au intrat in colimatorul Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj (ISC), care a primit sarcina sa musamalizeze neregulile. Presiunile au cazut pe capul inspectorul-sef Ioan Berchisan si pe cel al sefului ISC, liberalul Ioan Petran. Cei doi au dat asigurari ca nu vor ceda nici unui fel de presiune. Initial, anul trecut, inspectorul ISC, Gabriela Varga, a verificat avizele societatii GHM Mixbeton si a dispus oprirea activitatii pana la intrarea in legalitate. In tot acest timp societatea a functionat ilegal, in vazul lumii, la strada. Fotografiile de la fata locului indica faptul ca atat statia de sortare, cat si statia de betoane "produc" nestingherite marfa pentru firmele de constructii. Principalul beneficiar al firmei in ultima perioada a fost grupul imobiliar Eurotrend, al omului de afaceri clujean Razvan Tarmure, acuzat de numerosi clienti de calitatea proasta a apartamentelor si a imobilelor pe care le vinde.

SESIZARE. De cealalta parte, Primaria Cluj a fost sesizata in legatura cu o alta investitie dubioasa derulata prin firma GHM Mixbeton. Construirea unui bloc de locuinte in cartierul Buna Ziua, pe strada cu acelasi nume, unde a fost ridicata pana acum doar fundatia viitorului bloc de locuinte, care ocupa aprope in intregime suprafata de teren pe care se construieste. La fata locului nu exista tablita cu datele de identificare a constructiei, iar vecinii au declarat ca lucrarile se faceau noaptea. Inspectorul Stefana Pop din cadrul Directiei de Urbanism a dispus oprirea lucrarilor si amendarea societatii in noiembrie 2005, in vreme ce functionarul primariei a constatat ca societatea GHM Mixbeton nu avea autorizatie de construire. Contactat telefonic, patronul societatii, Gicu Buzdugan, s-a aratat deranjat de interesul fata de afacerile sale si a negat ca societatea sa ar fi implicata in ilegalitati.

SUVEICA LEGATURILOR LUI BUZDUGAN
Initial, pe adresa de pe Strada Plevnei a functionat societatea Granbeton SRL, controlata de Maria Pogacean, concubina lui Gicu Buzdugan. De numele lui Buzdugan, bun prieten si om de incredere al comisarului Toma Rus (foto), sefului Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, se leaga si societatea Bughero, de transport international. Buzdugan este un influent om de afaceri cunoscut in politie, procuratura si alte "structuri de forta". Pogacean si Buzdugan au mutat activele si activitatea societatii Granbeton pe firma GHM Mixbeton fara sa obtina insa si documentele de functionare de la institutiile abilitate. Apoi, societatea Granbeton a fost "ingropata". Buzdugan a cerut o pasuire de la Inspectoratul de Stat in Constructii Cluj sa intre in legalitate, lucru care insa nu-l scutea sa opreasca activitatea firmei.

×
Subiecte în articol: observator cluj societatea buzdugan mixbeton