x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mineriada ’90 - Iliescu, acuzat

Mineriada ’90 - Iliescu, acuzat

09 Iun 2005   •   00:00

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a fost pus sub invinuire in dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990.

  • de MIRUNA PASA
  • OBSERVATOR
  • DIVERSIUNE. Fostul sef al statului, Ion Iliescu, este de parere ca totul e un fals
    Aparatorul sau, avocatul Radu Gherbovan Silinescu, a confirmat ieri acest lucru dupa ce a iesit din intalnirea cu procurorii militari, dar a sustinut ca citatia primita de clientul sau nu a specificat calitatea in care acesta este chemat din nou la audieri.
    Surse judiciare ne-au declarat ca invinuirile fostului presedinte au fost aduse deocamdata doar la cunostinta avocatului, pentru ca Ion Iliescu nu s-a putut prezenta din motive de sanatate. Anchetatorii au stabilit o noua intalnire peste 10 zile, timp in care fostul presedinte isi poate pregati apararea. In dosarul mineriadei sunt in atentia procurorilor aproximativ 20 de persoane care s-au aflat in mijlocul evenimentelor, printre care Gelu Voican, Miron Cozma si Petre Roman.

    INFRACTIUNI. Dosarul mineriadei din 13-15 iunie a fost constituit in 1998, dar cercetarile au fost reluate la inceputul anului trecut, dupa ce procurorul general Ilie Botos s-a intalnit cu liderul Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene.
    In cauza au fost inregistrate peste 1.000 de plangeri ale persoanelor vatamate. Infractiunile savarsite in acele zile, ce fac obiectul dosarului "Mineriada", sunt subminarea puterii de stat si a economiei nationale, crime contra umanitatii, talharii, lipsiri de libertate, arestari nelegale, represiune nedreapta si supunerea la rele tratamente, sustin sursele citate.

    ILIESCU: "O PORCARIE"
    Senatorul PSD Ion Iliescu nu a recunoscut ca a fost pus sub invinuire in dosarul mineriadei, declarand ca este vorba despre "un fals, o provocare si o diversiune". "Cine v-a spus? Este un fals, o provocare, o diversiune. Nu s-a formulat nici un fel de acuzare", a replicat Iliescu, atunci cand a fost intrebat despre punerea sub invinuire. "Am auzit ca au fost acolo niste indivizi care o fac pe victimele si care au lansat o asemenea chestiune. Este o porcarie si o provocare. Deci n-o luati in seama", a adaugat Iliescu. El s-a aratat mirat si cand a fost intrebat daca se simte vinovat. "Eu vinovat? Eu vinovat? Minerii - daca vorbim despre mineri - au venit in Bucuresti din cauza vandalismelor din 13 iunie", a aruncat Iliescu vina pe "cei care au provocat acele acte de vandalism", in vreme ce Adrian Roseti, avocatul lui Miron Cozma a spus: "Este momentul ca procurorii care instrumenteaza dosarul mineriadei din 1990 sa stabileasca cine este si cine nu este invinuit in acest caz, cat timp toate persoanele implicate au fost audiate." (Monica Iordache)

    COMUNICAT
    Biroul de presa al Fortei Democrate din Romania a remis un comunicat: "Mentionam ca aceste surse au dezinformat agentia de stiri mentionata (Mediafax - n.r.), intrucat Petre Roman a participat la Parchetul Militar la unele audieri in calitate de martor si nicidecum de invinuit. Domnul Petre Roman a insistat, atat pe langa organele judiciare, cat si in fata opiniei publice, pentru a fi consultata in acest caz si arhiva guvernului din acea perioada, pentru a se afla adevarul si a se face lumina in acest caz".

    ×
    Subiecte în articol: observator iliescu