x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minerii intra in greva

Minerii intra in greva

03 Feb 2004   •   00:00

Peste 30.000 de mineri din intreaga tara vor fi astazi in greva de avertisment timp de doua ore urmand ca, la 9 februarie, sa fie declansata greva generala, in cazul in care revendicarile lor nu vor fi rezolvate.

NEMULTUMIRI. Uniunea Sindicatelor Miniere (USM) NORDMIN, Oltenia, Maramures, Rodna si Bucovina vor intrerupe astazi lucrul intre orele 7:00 si 9:00. Sindicatul Subteranul din SC Balan SA si Sindicatul Liber IRUM Targu-Jiu au declansat tot astazi greva de solidaritate cu colegii lor din celelalte societati miniere. Principalele nemultumiri ale minerilor sunt legate de salariile mici, de stabilirea unei strategii pentru industria miniera, negocierea cu Ministerul Economiei si Comertului a programelor de restructurare si acompaniament din industria miniera si geologie. Sindicatele mai cer negocierea unui program social care sa cuprinda resurse financiare pentru masuri active de acompaniament, dezvoltarea de alternative economice durabile si noi locuri de munca in zonele afectate de restructurare.

ISTORIC. Incepand din 1990, in industria miniera au fost disponibilizati aproximativ 180.000 de mineri, acestora urmand sa li se alature alti 7.000, conform datelor Bugetului de venituri si cheltuieli al companiilor miniere pe 2004. In toata aceasta perioada nu au fost alocate resurse finaciare pentru nici un plan de acompaniament social activ, sustin liderii CNS Cartel Alfa, confederat ia din care face parte Centrala Nationala Miniera. La greva de astazi sunt solidari toti membrii Cartel Alfa.

×
Subiecte în articol: observator