x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Culturii refuză să salveze Animafilm

Ministerul Culturii refuză să salveze Animafilm

de Cristian Anton    |    07 Aug 2018   •   13:10
Ministerul Culturii refuză să salveze Animafilm

Studioul cinematografic Animafilm, proiectul românesc fondat acum mai bine de jumătate de secol de către legendarul Ion Popescu Gopo, se îndreaptă încet, dar sigur, spre faliment. Fără producţii în ultimii ani, studioul a acumulat datorii istorice la stat de circa 1,4 milioane lei, iar acţionarul său majoritar, Ministerul Culturii, refuză cu obstinaţie să mimeze măcar vreo urmă de interes pentru salvarea instituţiei care a încântat zeci de generaţii de copii cu desene animate precum „Gopo”, „Mihaela” sau „Bălănel şi Miaunel”. Ca o ultimă soluţie, administratorii Animafilm solicită acum o audienţă la ministrul George Ivaşcu.

Consiliul de Administraţie (CA) al Studioului Cinematografic Animafilm SA a aprobat pe 31.07.2019 o hotărâre „privind solicitarea unei decizii a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale care să conducă la evitarea falimentului societăţii şi la salvarea brandului Animafilm”. Studioul propune ministerului trei soluţii pentru salvarea Animafilm: majorarea de capital social prin aport de capital privat, iniţierea de către minister a unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru anularea datoriei istorice sau iniţierea cererii de intrare în insolvenţă.

1964

este anul în care a fost înfiinţat Animafilm. Patru ani mai târziu se năştea şi actualul ministru al Culturii, care a copilărit cu desenele animate create de acest studio

Potrivit raportului emis de Animafilm, directorul general Manuela Hodor „precizează că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu a dat niciun răspuns (...) la nenumăratele informări cu privire la situaţia gravă financiată a studioului Animafilm”. În fine, CA-ul a concluzionat că „trebuie obţinută o audienţă la domnul ministru George Ivaşcu”. O imagine elocventă a neputinţei şi a nepăsării, din moment ce oficialii Animafilm văd ca ultimă soluţie eforturile de a fi primiţi de un ministru care, înainte de a fi numit demnitar, se presupunea a fi actor, direct interesat de cinematografia românească.

2004 d.Hr., ultimul an când un ministru s-a uitat la Animafilm

Animafilm SA are ca domeniu de activitate producţia cinematografică, video şi de programe de televiziune şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de numai 140.062 lei şi pierderi de 111.422 lei. Societatea care mai deţine active cu o valoare totală de 1.639.131 lei are un singur angajat şi datorii de 1.408.418 lei, în cea mai mare parte către bugetul de stat. Studioul nu a mai produs în ultimii ani decât un singur scurtmetraj de prezentare a fondatorului său, Ion Popescu Gopo. Vremurile glorioase ale Animafilm au apus de mult, iar din atitudinea Ministerului Culturii din ultimii 14 ani reiese că statul vrea să îngroape unul din brandurile sale de tradiţie.

Ministrul George Ivaşcu este singurul membru al Cabinetului Dăncilă care nu a răspuns la niciuna din cele 47 de interpelări parlamentare care i-au fost adresate sesiunea trecută, pe diverse teme. La aşa chef de muncă, soarta Animafilm pare pecetluită

Putem vorbi chiar de rea voinţă, din moment ce ministerul refuză să se implice în activitatea studioului pe care îl deţine, în calitate de acţionar majoritar. Potrivit raportului de activitate pe 2017 al administratorilor Animafilm, Răzvan Theodorescu a fost ultimul ministru al Culturii care a iniţiat o Hotârâre de Guvern pentru soluţionarea problemelor societăţii, dar care nu a mai fost adoptată de Executiv. Iar asta se întâmpla în anul 2004. Ulterior, conducerea Animafilm a revenit cu informări an de an, nenumărate, după cum menţiona şi directorul general Manuela Hodor, dar ministerul nu a catadicsit să ofere măcar un singur răspuns, în aceşti 14 ani.

Au refuzat să se prezinte la AGA

Nepăsarea ministerului este atât de flagrantă, încât devine revoltătoare. Conform raportului de activitate pe anul trecut, reprezentanţii Ministerului Culturii au refuzat pur şi simplu să se prezinte la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), deşi aveau mandat din partea ministrului în acest sens. Complet ignoraţi de patronat, oficialii Animafilm au trecut la măsuri disperate pentru conservarea resurselor societăţii. Tot în raportul pe 2017, administratorii arată că „s-au redus la minimum posibil toate cheltuielile societăţii, prin debranşarea de la reţeaua de termoficare a celor două clădiri ale societăţii, astfel că în anotimpul rece în aceste clădiri nu există încălzire”. De asemenea, „societatea nu dispune de niciun aparat de aer condiţionat”, nu a mai făcut niciun fel de achiziţii în ultimii cinci ani, consumul de apă şi electricitate a fost restricţionat la minim, salariul directorului a fost redus încă din 2010, iar în organigramă s-a păstrat un singur angajat.

(Dez)interesul imobiliar

Animafilm SA are încă în proprietate două clădiri, situate în zone exclusiviste ale Bucureştiului. Este vorba despre imobilul situat pe strada Franceză nr.10, evaluat la 843.724 lei, respectiv cel de pe strada Gabroveni nr. 2, cu o valoare estimată la 1.154.932 lei. Falimentul inevitabil al Animafilm, întreţinut de lipsa de implicare a Ministerului Culturii, poate avea ca miză tocmai înstrăinarea acestor clădiri către vreun Bălănel sau Miaunel cu interese imobiliare.

×