x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Educaţiei, Remus Pricopie: Fondul clasei este ilegal. La fel şi vânzările de cărţi şi materiale auxiliare

Ministerul Educaţiei, Remus Pricopie: Fondul clasei este ilegal. La fel şi vânzările de cărţi şi materiale auxiliare

10 Ian 2014   •   14:40
Ministerul Educaţiei, Remus Pricopie: Fondul clasei este ilegal. La fel şi vânzările de cărţi şi materiale auxiliare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre ancheta de la Școala 10 din Capitală, în urma căreia învățătoarea Dana Blându, care le-a cerut bani pentru cadouri părinților, a fost demisă.

"În sistemul de învățământ se aplică Codul Muncii și Legea Educației. Conform Codului Muncii, nu poți declanșa o procedură de anchetă în perioada de vacanță sau în weekend, ci numai în zilele lucrătoare. Prima zi în care Inspectoratul Școlar a fost 30 decembrie. Am convenit cu Inspectoratul Școlar General să facă plângere penală. Există două dimensiuni, cea a normelor de conduită și cea penală. Acea persoană nu ar fi avut dreptul să ceară sume de bani. Au existat două comisii, cu obiective diferite. Una la nivelul școlii, care a investigat situația în raport cu învățătoarea și o a doua comisie, a Inspectoratului Școlar, care a verificat în ce context a apărut această situație. Singura instituție care poate lua o decizie pe zona profesională împotriva unui cadru didactic este Consiliul de Administrație al școlii, format din reprezentanți ai profesorilor și reprezentanți ai autorităților locale. Decizia adoptată astăzi de către CA a fost una nu a profesorilor, ci a CA constituit după această formulă. Decizia CA ar fi putut fi invalidată de presiunile făcute de Inspectoratul Școlar într-un fel sau altul", a declarat ministrul Remus Pricopie.

Ministrul Remus Pricopie a catalogat decizia de a o demite pe învățătoarea Dana Blându ca fiind una legală și corectă.

"Cred că este o decizie corectă atunci când ai astfel de cazuri în care nu respecți nici profesia, nici legea. Școala a decis desfacerea contractului de muncă, iar învățătoarea nu mai poate lucra în școală. Legislația are o serie de vulerabilități. Persoana poate reveni în sistem urmând pașii obișnuiți în acest sens, examen de titularizare, etc. Eu cred că decizia este legală și corectă. Este dreptul oricărei persoane să conteste o decizie, mai departe instanța va hotărî. Lucrurile se vor clarifica în următorul interval de timp. Legea trebuie corectată, am dat o astfel de temă Departamentului Juridic din Ministerului Educației pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete", a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației a mai atras atenția că fondurile clasei gestionate de către cadrele didactice sunt ilegale.

"Fondul clasei, gestionat de profesori, este ilegal. Este însă dreptul oricărui cetățean din România să contribuie de voie la o activitate. Acest lucru trebuie făcut numai de către asociațiile de părinți, care nu pot nici ele să impună vreo sumă. Este de lăudat gestul mamei care a realizat filmarea. Prin putearea exemplului se pot schimba lucruri", a spus Pricopie.

Potrivit ministrului, ilegală este și vânzarea de cărți și de materiale auxiliare în școli de către profesori.

"Am cerut o întâlnire cu toți inspectorii, inspectorii generali, reprezentanții sindicatelor din teritoriu. Le-am cerut să aibă întâlniri cu toți directorii și să discute problema plecând de la problema identificată la Școala 10 din Capitală și cum să se evite situații de corupție în școli. O altă zonă care are o dimensiune ilegală este vânzarea de cărți și de auxiliare în școli, susținută de unele edituri. Profesorii nu au voie să devină agenți de vânzări pentru edituri. Directorii au obligația să meargă în școală și să discute pe marginea acestui caz și pe problema legată de circuitul ilegal al banilor în școală", a conchis ministrul Educaţiei.


×