x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Finanțelor Publice a programat în decembrie împrumuturi de la bănci de 2,815 miliarde de lei

Ministerul Finanțelor Publice a programat în decembrie împrumuturi de la bănci de 2,815 miliarde de lei

30 Noi 2017   •   13:00
Ministerul Finanțelor Publice a programat în decembrie împrumuturi de la bănci de 2,815 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat de la băncile comerciale împrumuturi de aproximativ 2,815 miliarde de lei în decembrie 2017, din care 2,5 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se adaugă suma de 315 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. 

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. 

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program în luna decembrie o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discont în sumă de 400 milioane lei, pe un an, în data de 14 decembrie 2017. 

Cele şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,1 miliarde de lei, vor fi urmate, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. 

Pentru trimestrul IV al anului 2017, Ministerul Finanţelor Publice anunţa atragerea unui volum indicativ de 7 - 9 miliarde de lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă. 

La începutul anului, Ministerul Finanţelor preciza că intenţionează să emită unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48 - 50 miliarde de lei (14 -15 miliarde de lei certificate de trezorerie cu discont şi circa 34 - 35 miliarde de lei obligaţiuni benchmark), 30% pe termen scurt şi 70% pe termen mediu şi lung. 

Potrivit Ministerului Finanţelor, volumul total al împrumuturilor ce urma să fie atrase de pe piaţa internă este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 65% de pe piaţa internă şi, respectiv, 35% de pe piaţa externă.

AGERPRES

×