x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Muncii trage semnalul de alarmă: somajul în rândul tinerilor ar putea ajunge la 25%

Ministerul Muncii trage semnalul de alarmă: somajul în rândul tinerilor ar putea ajunge la 25%

26 Iul 2013   •   20:39
Ministerul Muncii trage semnalul de alarmă: somajul în rândul tinerilor ar putea ajunge la 25%

 Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Deva, că şomajul în rândurile tinerilor ar putea ajunge, în 2013, la o valoare de 25 la sută, ceea ce ar reprezenta "pragul de alarmă", din cauza numărului mare de tineri absolvenţi care au început deja să solicite ajutor de şomaj.

 
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Deva, într-o conferinţă de presă, că România se află sub media europeană în ceea ce priveşte şomajul tinerilor, ţara noastră înregistrând acum un indicator de circa 23,8 la sută, însă şi-a arătat temerea că, din cauza numărului mare de absolvenţi, care nu au luat examenul de bacalaureat şi care au început deja să solicite ajutor de şomaj, s-ar putea atinge "pragul de alarmă" de 25 la sută.
 
"Probabil că, pe măsură ce tinerii absolvenţii care nu au luat bacalaureatul se vor înscrie, această cifră care a fost de 23,7 la sută, apoi a ajuns la 23,8 la sută, ar putea ajunge la 25 la sută, ceea ce este pragul de alarmă în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor. Chiar dacă la nivel de ţară suntem sub media europeană, în ţară sunt judeţe unde şomajul tinerilor este mare, şi mă refer la zona Moldovei şi zona de sud a ţării", a spus ministrul Muncii.
 
Câmpeanu a adăugat că la nivelul Ministerului Muncii se încercă elaborarea unor programe menite să reducă şomajul la persoanele tinere, inclusiv pentru accesarea a cât mai multor fonduri europene prin programul "Garanţia pentru tineri", ce se va aplica din ianuarie 2014 şi care are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul întregii Uniuni Europene.
 
"Programul european «Garanţia pentru tineri» prevede ca în termen de patru luni, după ce un tânăr a absolvit o formă de învăţământ, să i se găsească o formă de ocupare: fie să continue studiile, fie să participe la cursuri de recalificare, fie să fie angajaţi. în acest fel se încearcă reducerea posibilităţilor ca tinerii să devină şomeri de lungă durată", a mai adăugat ministrul Muncii.
 
Ministrul Muncii s-a aflat, vineri, în judeţul Hunedoara, pentru a participa la Bursa Locurilor de Muncă, din judeţul Hunedoara, care a avut loc în localităţile Orăştie, Simeria, Călan şi Hunedoara.

×
Subiecte în articol: somaj tineri mariana campeanu