x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Muncii:Un trio la dialog cu sindicatele

Ministerul Muncii:Un trio la dialog cu sindicatele

de Diana Scarlat    |    08 Ian 2009   •   00:00

Noul guvern a iniţiat dialogul cu partenerii sociali în întâlnirea care a avut loc ieri la Ministerul Muncii.

Ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Internelor s-au întâlnit cu reprezentaţii sindicatelor şi ai patronatelor după ce marţi sindicatele acuzau noul Executiv că a luat decizii cu importante implicaţii sociale fără a le consulta. Astfel au fost posibile hotărârile de Guvern prin care se plafonează cumulul pensie-salariu şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat ieri, după întâlnirea cu sindicatele şi cu patronatele, că s-au pus bazele unui acord pe patru ani cu partenerii sociali, imperios necesar în actuala situaţie de criză. “S-a discutat în mod foarte serios despre revitalizarea dialogului social care a şchiopătat în ultimii patru ani. Am vorbit despre restabilirea bazelor instituţionale pentru dialog social, atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial. Trebuie să repunem CES-ul în situaţia de funcţionalitate, trebuie să stabilim un nou regulament de funcţionare a Comisiei pentru dialog social”, a declarat ministrul Muncii. La întâlnire a participat şi Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea.

MĂSURI DE CRIZĂ
Înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii, reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor s-au întâlnit la Consiliul Economic şi Social (CES), pentru a aborda problemele care urmau a fi prezentate la discuţiile cu miniştrii. Prioritatea sindicatelor a fost programul de măsuri anticriză care ar trebui să fie reflectat în proiectul bugetar. “A fost o dorinţă imperioasă a sindicatelor şi a patronatelor de a participa alături de reprezentanţii guvernului la un grup comun care să stabilească aceste măsuri de criză şi care se va reuni luni, la ora 14:00, la Ministerul Finanţelor, în contextul stabilirii principalilor indicatori pentru fundamentarea bugetului”, a mai declarat ministrul Muncii, la finaul întâlnirii.

×
Subiecte în articol: observator ministrul