x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Agriculturii: România nu importă cartofi de cea mai bună calitate, ci reziduuri

Ministrul Agriculturii: România nu importă cartofi de cea mai bună calitate, ci reziduuri

de Agerpres    |    29 Oct 2011   •   12:24
Ministrul Agriculturii: România nu importă cartofi de cea mai bună calitate, ci reziduuri

Valeriu Tabara a declarat sambata, la Bistrita, ca Romania nu importa cartof de cea mai buna calitate, ci reziduuri pe care Olanda sau Germania le elimina si de la consum si de la plantare si a cerut consumatorilor sa aiba incredere in cartoful romanesc.

"Prea usor importam anumite cantitati de cartof, care de obicei sunt niste reziduuri - o spun cu voce tare. In general, importam fractiunile care rezulta din selectarea cartofilor din tarile mari producatoare. Cartoful foarte mare nu este de calitatea numarul unu. Am dat acum un exemplu pentru toti cei care cred ca, aducand cartof mare din Olanda sau Germania, aduc fruntea, cum spunem noi, romanii. Nu este fruntea, este o fractiune care se elimina in aceste tari inclusiv de la consum si nu mai vorbesc de la plantare", a spus ministrul.

Valeriu Tabara spune ca atat consumatorii, cat si comerciantii se pot baza pe cartoful romanesc si spera ca in viitor aceasta planta sa fie folosita si in scopuri industriale.

"Se pot baza consumatorii si toti cei care comercializeaza pe cartoful realizat in Romania, sunt cateva centre extraordinar de importante si nu fac decat sa dea durabilitate acestei utilizari. Mai mult, eu sper ca in anii urmatori sa urmeze si unitati de procesare a cartofului, pentru ca cartoful nu este numai ceea ce punem in farfurie si cu care suntem obisnuiti; cartoful este o materie prima industriala de prima marime si valorificarea ei, asa cum se incepe cu fabrica de chipsuri de la Brasov si alte doua unitati care sunt in constructie, vor mari cererea de cartofi", a adaugat Tabara.

In ceea ce priveste productia record la cartof de anul acesta, de 3,6 milioane tone, ministrul agriculturii spune ca "ne asigura un consum fara rezerve, fara probleme legate de costuri", insa exista probleme legate de depozitare.

"As spune ca este ceea ne asteptam de foarte mult timp, acel plus de productie pe care trebuie sa il realizam si care sa se duca si dincolo de frontierele noastre, sa intre intr-o piata normala. Ceea ce nu avem la cartof, inca, este reteaua de depozite, unde sa se poata sa se depoziteze in conditii foarte bune aceasta productie si aici va trebui sa facem mult mai mult. Se reabiliteaza la aceasta data mai multe depozite, pentru ca numi asa poti livra in continuare pe piata", a mai spus ministrul.

×