x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Energiei şi Remus Vulpescu, audiaţi la DNA în dosarul Hidroelectrica

Ministrul Energiei şi Remus Vulpescu, audiaţi la DNA în dosarul Hidroelectrica

07 Noi 2013   •   10:20
Ministrul Energiei şi Remus Vulpescu, audiaţi la DNA în dosarul Hidroelectrica
UPDATE 11:59 - Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, la ieşirea din sediul DNA, după ce a fost audiat ca martor în dosarul fostului său consilier Ioan Mihăilă, că nu are nicio implicare în acest caz şi că, de regulă, nu stătea la discuţii cu consilierii săi privind astfel de chestiuni.

Demnitarul nu a dorit să comenteze prezenţa sa în faţa procurorilor anticorupţie şi nici să spună ce le-a declarat acestora, precizând că nu are nicio implicare în cazul de corupţie pentru care este anchetat fostul său consilier.

UPDATE 11:55
- Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, s-a prezentat astăzi la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul Hidroelectrica. Remus Vulpescu are calitatea de denunțător în acest dosar.

La intrarea în sediul DNA, Remus Vulpescu a spus că nu dorește să facă niciun comentariu despre dosarul Hidroelectrica.

Întrebat dacă a făcut o înțelegere cu procurorii DNA pentru a scăpa de un alt dosar aflat la DIICOT, în care a fost reclamat pentru subminarea economiei naționale în legătură cu deschiderea procedurii insolvenței Hidroelectrica, Remus Vulpescu a spus că nu dorește să fie comenteze "aceste imagini din filme americane".
-------------------------------

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, s-a prezentat în această dimineaţă la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul Hidroelectrica. În acest dosar au fost arestați Ioan Mihăilă, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA și Eugen Brădean, consilierul lui Constantin Niță.

Potrivit DNA, în luna octombrie, Ioan Mihăilă i-a promis lui Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma "Energon Power and Gas" din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei — aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiții defavorabile pentru societatea în cauză.

DNA susține că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul lui Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

"Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihăilă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Eugen Brădean", susțin procurorii anticorupție.


×