x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul-fermier Stelian Fuia a pus pe butuci Fundulea

Ministrul-fermier Stelian Fuia a pus pe butuci Fundulea

de Vali Blanaru    |    20 Feb 2012   •   21:00
Ministrul-fermier Stelian Fuia a pus pe butuci Fundulea

In urma un an, deputatul PDL Stelian Fuia (foto) spunea ca trebuie pus punct conceptiei potrivit careia munca in agricultura este o pedeapsa pentru cine a picat BAC-ul, in timp ce desteptii stau la birou, la oras. Demisia Cabinetului Boc l-a adus in postura de a ocupa scaunul de mi­nistru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, lasat liber de Valeriu Tabara.

La momentul audierilor de catre comisiile de specialitate, Fuia s-a recomandat drept un fermier care, de cate ori are timp, se suie cu placere pe tractor, la ferma sa de la Fundu­lea. Doctor in Stiinte Agricole, absol­vent de Harvard, la doar 44 Stelian Fuia a fost acuzat ca reprezinta interesele uneia dintre cele mai controversate corporatii multinationale. La fel ca Valeriu Tabara, Fuia a avut o relatie apropiata cu Monstanto, cel mai mare producator de organisme mo­dificate genetic. Timp de cinci ani, el a detinut functia de director de dezvol­tare pe Europa de Est al Monsanto si a beneficiat de anumite cursuri de pregatire in strainatate. Nici nu a fost bine nominalizat pentru functie, ca Fuia s-a si trezit contestat de catre Coalitia de Mediu.

Capusa de la statiunea de cercetare
De numele proasptatului ministru se leaga un imens scandal. In 2008, Jurnalul National scria cum Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Plante Me­dicinale si Aromatice (SCDPMA) Fundulea a fost jefuita sistematic de Stelian Fuia impreuna cu rudele sale. Stelian Fuia, fost director al statiunii, si sora acestuia, Alexandrina Fuia, administrator la o firma a familiei, s-au asociat si au executat silit unitatea, luandu-i inclusiv cladirea in care cercetatorii isi desfasurau activitatea.

Povestea a inceput in 2004, cand o firma privata, SC Procera Agrochemicals Romania SRL, cu sediul in Fundulea, avand ca asociat unic un off-shore din SUA si ca administrator pe Alexandrina Fuia, a incheiat un contract de asociere in par­ti­cipatiune cu SCDPMA. Statiu­nea punea la dispozitia firmei Procera terenul agricol in suprafata de 260 de hectare si intreaga baza materia­la. Procera venea in asociatie cu 'utilaje agricole si baza materiala necesara cultivarii terenului'. In martie 2005, Fuia ajunge director la SCDPMA Fundulea. Nimeni nu a invocat situatia de incompatibilitate a lui Fuia Stelian, care, impreuna cu sora sa, Fuia Alexandrina, aveau deja in derulare un contract de asociere in parti­cipatiune cu statiunea din Fundulea.

Dupa cateva luni, fratii Fuia invoca nerespectarea contractului de SCDPMA. Apoi, in decembrie 2005, firma Procera, administrata de sora lui Stelian Fuia, trece la executarea silita a statiunii. Au fost executate bunuri consistente, imobile mari, precum pavilionul in care functioneaza birourile si laboratoarele de cercetare si chiar si blocul de locuinte al statiunii. Bunurile au fost adjudecate la licitatie de Paraschivoiu Dragos Alin, aflat in 'relatii de cumetrie' cu Stelian Fuia. O alta licitatie a fost castigata de Munteanu Ilie, salariat la firma fratilor Fuia, Procera SRL, si totodata vicepresedinte al organizatiei PDL Fundulea, condusa chiar de Stelian Fuia.

In decembrie 2006, Primaria Fundulea sesizeaza atat Ministerul Finantelor, cat si Agentia Domeniului Statului despre jaful care avea loc la statiune, instrainarea unor bunuri aflate in proprietatea publica a statu­lui, bunuri care, conform legii, sunt 'ina­lienabile, insesizabile si imprescriptibile'. Fuia a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de fals in declaratii si conflict de interese. ANI a constatat si ca va­loa­rea capitalului social al SC Proce­ra este de 4.691.800 de lei si nu 3.000.000 de euro, suma trecuta de Fuia Stelian in declaratiile de interese. Par­chetul general a dispus insa ne­in­ceperea urmaririi penale in cazul sau.

Deputat si latifundiar de Calarasi
Stelian Fuia a intrat in politica in 2004, devenind vicepresedinte al PD Calarasi. Din 2008 este presedinte al or­ganizatiei judetene a PDL Calarasi. Fu­ia este deputat de Calarasi din 2007, cand i-a luat locul Adinei Va­lean (PNL), devenita europarlamentar. Ca presedinte al Organizatiei Jude­tene a PDL Calarasi, Stelian Fuia se bucura de sprijinul primarilor din judet. Politicianul din Fundulea a devenit foarte popular in randul adolescentilor dupa ce a participat, ca membru al juriului, la cateva concursuri de Miss Boboc.

Fuia detine un teren agricol de 50 de hectare in Fundulea, cum­parat in 2005, un teren intravilan de peste 2.000 de metri patrati si o casa cu o suprafata de 150 de metri patrati, in aceeasi localitate, precum si un apartament de 65 de metri patrati in Bucuresti. Ca deputat a beneficiat de sume forfetare de peste 52.000 de lei, iar de la Procera Agro a luat 51.000 de lei ca cercetator agricol. Sotia sa, Fuia Ina Maria, a castigat 72.000 de lei in calitate de manager al societatii Procera Agro SRL. Fuia este asociat unic la SC Syn­chem Agroindustries cu actiuni in valoare de un milion de euro, fiind, totodata, actionar la SC Procera Biofuels (unde are 50% din actiuni, 1,5 milioane de euro) si la SC Fu­ia Management si Investments (cu 60% din actiuni, 3,6 milioane de euro).

×