x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Justiţiei apără magistraţii

Ministrul Justiţiei apără magistraţii

de Violeta Fotache    |    10 Mai 2008   •   00:00

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se declară preocupat de presiunile mediatice la care magistraţii sunt supuşi şi de “tendinţele de escaladare” a polemicilor publice privind anumite proceduri judiciare în curs, anunţând că dezavuează orice presiune asupra magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se declară preocupat de presiunile mediatice la care magistraţii sunt supuşi şi de “tendinţele de escaladare” a polemicilor publice privind anumite proceduri judiciare în curs, anunţând că dezavuează orice presiune asupra magistraţilor. Printr-un comunicat de presă Predoiu aminteşte că activitatea magistraţilor este esenţială pentru atingerea dezideratului de interes naţional – prevenirea, combaterea şI eradicarea corupţiei. El a îndemnat politicienii la moderaţie şI a cerut magistraţilor să-şI îndeplinească obligaţiile ignorând orice tip de presiune.

 

 

 

Cartonaş galben pentru politicieni

 

Cătălin Predoiu afirmă că militează pentru desfăşurarea actului de justiţie în afara oricăror presiuni şi susţine eforturile făcute de magistraţii profesionişti pentru buna desfăşurare a anchetelor şi judecarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor. “Susţinem şi solicităm magistraţilor să ignore şi să reziste oricăror forme de presiune în exercitarea atribuţiilor ce le revin. Magistratul este supus legii şi este dator să-şi exercite atribuţiile potrivit conştiinţei sale profesionale şi convingerii sale intime privind speţele pe care le instrumentează. Plecând de la principiul separaţiei autorităţilor în stat, dezavuăm orice forme de ingerinţe reciproce dintre acestea, altele decât cele prevăzute de Constituţie şi de lege”, afirmă Cătălin Predoiu. Ministrul inviteă invită întreaga clasă politică “la moderaţie şi reţinere în aprecierile la adresa magistraţilor”, ca o garanţie a bunei administrări a justiţiei.

 

 

SOLIDAR CU CSM. Reacţia ministrului justiţiei vine după ce joi plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că politicienii şi membrii Executivului au depăşit limitele admisibile ale discursului politic în privinţa afirmaţiilor despre procurori, discreditând întreg corpul professional al magistraţilor, ceea ce constituie o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a scăderii prestigiului procurorilor şi a afectării independenţei acestora.

           

 

Potrivit CSM, reprezentanţilor celorlalte puteri - legislativă şi executivă - nu le este permisă exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justiţie şi a celor care-l înfăptuiesc. "într-un stat de drept, nimeni şi, cu atât mai mult, un reprezentant al uneia din celelalte două puteri nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze asupra întregului sistem judiciar. în măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmaţii aduce inevitabil atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în, stat cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi implicit a independenţei şi reputaţiei magistraţilor", se arată în concluziile Plenului CSM de după şedinţa de joi.

           

 

Plenul CSM susţinea că politicienii şi membrii Executivului au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic aşa cum sunt protejate de dispoziţiile articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care consacră libertatea de exprimare.

×
Subiecte în articol: observator magistraţilor