x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mediului: „Nu se mai defrişează. Se taie sofisticat”

Ministrul Mediului: „Nu se mai defrişează. Se taie sofisticat”

de Dan Radu    |    01 Aug 2016   •   09:50
Ministrul Mediului: „Nu se mai defrişează. Se taie sofisticat”
Sursa foto: Zoonar RF/Getty Images/Zoonar RF

Defrişările nu mai sunt un fenomen, în România, spune ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, însă tăierile ilegale continuă sub o formă mai sofisticată – un copac aici, un copac dincolo... Paşca-Palmer spune că diminuarea tăierilor ilegale în păduri nu este ceva care poate fi oprit într-un an, fiind o practică ce funcţionează de foarte multă vreme. În primele şase luni ale acestui an, poliţiştii au confiscat peste 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

Tăierile ilegale de copaci contină să fie un fenomen în ţara noastră, dar nu se mai poate vorbi de defrişări, consideră ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer. „Trebuie să fim puţin atenţi la cuvântul defrişări. Pentru că acest cuvânt înseamnă tăierea completă a unei păduri. Acest lucru s-a întâmplat după ce pădurea a fost retrocedată. Fenomenul de defrişare este foarte mult diminuat în această perioadă şi aş putea să spun că anul acesta nu s-a întâmplat o astfel de defrişare”, a spus Paşca-Palmer într-un interviu pentru Digi24. Aceasta a adăugat că felul „sofisticat” în care se taie ilegal pădurile acum lasă loc de regenerare. „Se taie în continuare ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat să spunem. Un copac aici, un copac dincolo... Per total volumul este mare, însă nu se mai rade tot. Când nu razi tot, măcar laşi un pic de posibilitate pădurii să se regenereze. Pentru că pădurea se regenerează natural. Ce se poate face este o problemă complexă”, a spus Cristiana Paşca-Palmer. Ministrul spune că fenomenul tăierilor este prea vechi pentru a fi oprit într-un singur an. „Cred că putem diminua fenomenul de tăieri ilegale prin măsurile luate, inclusiv prin aplicaţia „Inspectorul pădurii” şi prin legislaţia pe care o avem în vedere pentru anul în curs. Sunt 20.000 de descărcări ale aplicaţiei într-o săptămână de la lansare. Am observat că dintre toate sectoarele pe care le gestionez ca ministru, în România, pentru cetăţeni, pădurile au cea mai mare sensibilitate”, a mai precizat Cristiana Paşca-Palmer. În primele şase luni ale acestui an au fost confiscaţi de către poliţişti peste 40.000 de metri cubi de material lemnos, fără acte de provenienţă. Aceştia au dat aproximativ 11.000 de amenzi în valoare totală de 15 milioane de lei. Lemnul confiscat s-ar ridicat la valoarea de 10 milioane de lei. În cazurile de tăieri ilegale, au fost cercetate peste 1.800 de persoane pentru 3.380 de infracţiuni. În cazul a 530 dintre aceastea, dosarele penale au fost întocmite în baza unui flagrant delict.

Aplicaţia „Inspectorul Pădurii” a fost lansată pe 19 iulie. Aceasta poate fi descărcată pe telefoanele care operează în sistem Android şi le permite utilizatorilor să verifice dacă un camion care transportă lemne este înregistrat în baza de date a autorităţilor

×