x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mediului, Rovana Plumb: "Scurgerea de petrol de pe Olteţ, un accident ecologic major"

Ministrul Mediului, Rovana Plumb: "Scurgerea de petrol de pe Olteţ, un accident ecologic major"

de Mediafax    |    30 Mai 2012   •   20:09
Ministrul Mediului, Rovana Plumb: "Scurgerea de petrol de pe Olteţ, un accident ecologic major"

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb a declarat miercuri seara, la finalul vizitei facute in zona localitatii Falcoiu, din judetul Olt, ca in apele Oltetului s-au scurs aproximativ 50 de tone de titei dintr-o conducta a Conpet care s-a fisurat, iar pata se intinde pe 15-20 de kilometri.

"Avem de-a face cu un accident ecologic major pentru ca a fost distrus ecosistemul pe o lungime de, apreciem noi, 15 kilometri. Speram ca intr-o perioada relativ scurta toata aceasta unda de poluare sa fie oprita. Apreciem ca in momentul de fata pata de titei se intinde pe o lungime de 15-20 de kilometri si apreciem ca in jur de 50 de tone s-au scurs in Oltet. Barajul de la Draganesti a fost inchis si sub nicio forma nu va ajunge poluarea in Dunare", a declarat Rovana Plumb.

Populatia din zona afectata a fost informata sa nu ia apa din rau, sa nu adape animalele si sa nu pescuiasca pentru ca este pericol pentru sanatatea umana.

Referindu-se la pagubele produse in urma poluarii masive cu titei a Oltetului, din cauza fisurarii unei conducte a Conpet, Rovana Plumb a declarat ca toate costurile de refacere a ecosistemului vor fi suportate de catre poluator, insa deocamdata nu exista o dimensiune exacta a pagubelor.

"Noi vom face o evaluare, este destul de complicat sa spunem si cat a fost de afectata fauna. Acest lucru il vom afla ulterior. Eu cred ca o firma depoluatoare ar trebui sa aiba o baza alaturi de intreprinderile poluatoare, nu la o distanta de 3 - 400 de kilometri. Cei de la Conpet au intervenit foarte tarziu", a mai spus Rovana Plumb.

Ea a adaugat ca toate actiunile pentru limitarea efectelor poluarii au fost realizate de catre reprezentantii companiei Apele Romane, care au asigurat toate materialele necesare depoluarii, respectiv 25 de tone de material biodegradabil absorbant si hidrobaraje mobile pentru diminuarea undei de poluare.

Ministrul Mediului a dat asigurari ca sub nicio forma pata de titei nu va ajunge in Dunare.

×