x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat

18 Apr 2011   •   22:31
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

161760-20110301121348002.jpgIoan Nelu Botiş şi-a depus demisia, în această dimineaţă, din funcţia de ministru al Muncii. Botiş a fost astăzi la Guvern, unde a avut o întâlnire cu premierul Emil Boc.  


Botiş a declarat, într-o conferinţă de presă, că a demisonat din funcţie şi că demisia sa este una de onoare. Ministrul şi-a început discursul cerându-şi scuze pentru că a întârziat cu o zi anunţarea demisie sale. "În primul rând aş dori să îmi exprim scuzele în faptul că am întâriat o zi în ceea ce priveşte demisa mea. Am avut nevoie de o zi pentru a pregăti această demisie şi în cursul zilei de ieri am ţinut foarte mult să îl informez pe domnul premier Emil Boc, dar şi pe domnul preşedinte Traian Băsescu în legătură cu această decizie. În consecinţă, astăzi, îmi prezint demisia şi la baza demisiei stau motive de moraliate. Îmi cer scuze cetăţenilor", a declarat Ioan Botiş.

Citeşte şi Ilie Sârbu, despre demisia lui Botiş: Aşteptăm ca tot Guvernul să facă acelaşi lucru

Fostul ministru a vorbit şi despre actele normative pozitive care au fost susţinute în timpul mandatului său: "A fost o perioadă extrem de bună în ceea ce priveşte elaborarea unor legi, am promovat 18 legi, printre cele mai importante fiind Salarizarea Unitară, legile Dialogului Social, legea Zilierilor, Legea privind asistenţa socială şi ţin foarte mult la derularea unui program de cămine pentru programe în vârstă".

Citeşte şi PSD: Botiş era o vulnerabilitate pentru Boc în lupta din PDL


 

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a avut marţi la Palatul Victoria o discuţie cu premierul Emil Boc, căruia i-a prezentat cazul ONG-ului bistriţean care a luat fonduri europene şi în care soţia lui, Ligia Botiş, este consilier. Botiş i-a spus premierului că demisia sa este „inevitabilă” dacă ANI va constata că există un conflict de interese în acest caz. Cum DLAF a transmis că sunt indicii privind existenţa unui conflict de interese, Botiş a anunţat imediat că soţia lui se va retrage din asociaţia unde câştiga 8.000 lei pe lună. Acelaşi Botiş declara acum o lună că soţia sa, acţionară la o firmă de plasare a forţei de muncă, nu va accesa fonduri europene cât va fi el ministru.

Departamentul de Luptă An­ti­fra­u­dă (DLAF) şi Agenţia Naţională de In­tegritate (ANI) s-au autosesizat, în pri­ma parte a zilei de marţi, ca urmare a dezvăluirilor de presă privind starea de conflict de interese în care s-ar afla actualul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş. „Am analizat informaţiile din presă şi în special declaraţiile ministrului Botiş şi am decis să în­ce­pem o anchetă pentru a lămuri ce s-a întâmplat exact în acest caz. Vom cere Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POS-DRU) (n.r. – gestionat de Ministerul Muncii, condus de Botiş) să ne pună la dispoziţie toate documentele programului accesat de ONG-ul pentru care lucrează soţia demnitarului.

După ce le vom anali­za vom acţiona în consecinţă”, au de­clarat surse din cadrul DLAF, structură ce funcţionează în subordinea Guvernului, fiind instituţia corespondentă în România a Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) de investigare a modului în care banii europeni sunt cheltuiţi în statele membre UE. La câteva ore după autosesizare, DLAF a precizat clar prin comunicat de presă că „există indicii privind încălcarea le­gislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese” în cazul proiectului derulat de ONG-ul bistriţean în care soţia ministrului Botiş este consilier.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, este verificat şi de inspectorii ANI, care urmează să stabilească dacă demnita­rul se află într-un conflict de in­te­re­se, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul „şansa la dem­nitate”, finanţat de UE şi Guvern. ANI s-a sesizat din oficiu, în cazul Botiş, pe baza articolului 12 al Legii 176/2010 privind integritatea în exer­citarea funcţiilor şi demnităţilor pu­blice. Odată demarate verificările pri­vind constatarea stării de incompabilitate a demnitarului Botiş, pro­ce­du­rile care trebuie îndeplinite ar pu­tea dura până la cinci luni de zile, aşa cum am observat că s-a întâmplat în asemenea cazuri. Ce a spus ministrul Muncii ieri? Că nu demisionează îna­in­te de a afla care este verdictul dat de ANI. „Dacă este un conflict demons­­trat în termeni juridici, atunci există o singură cale: îmi voi da demisia”, a de­clarat Botiş. Intrând în contradictoriu cu opinia specialiştilor DLAF, Botiş susţine că din punct de vedere ju­ridic nu are nici o legătură cu ONG-ul care a primit fonduri UE şi la care consilier de proiect este soţia sa, menţionând că nu există conflict de interese, dar dacă va fi afectată ima­ginea PDL, demisionează.

 

Tupeu cât carul
„Eu personal nu primesc nici un ban. Soţia are statut de consilier acolo pe proiect. Primeşte bani pe acel proiect cu finanţare europeană. Soţia mea nu este beneficiar direct. Este vorba de o asociaţie care are acest contract. Soţia mea este plătită în ca­li­tate de consilier”, a spus Botiş la Re­al­itatea TV. El a precizat că asociaţia foloseşte, temporar, o cameră din imobilul în care locuieşte el în Bis­triţa, dar pentru acest lucru nu pri­meşte nici un ban: „Din luna au­gust (2010 – n.r) cred că s-au mutat. Ocupă doar o cameră, în care se întâlnesc. Nu ne cer bani, nu am nici o trea­bă. Asociaţia este o iniţiativă pe care am susţinut-o de când eram la Agen­ţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă”, a spus ministrul. „Chiar da­că nu este vorba de un conflict de in­te­rese, trebuie luată în calcul varian­ta demisiei, întrucât un astfel de su­biect dezbătut în mass-media nu face bine imaginii partidului. Dacă este o problemă de moralitate şi afectează par­tidul, îmi dau demisia fără dis­cuţii”, a spus Botiş.

Cu alte cuvinte, nu­mai imaginea PDL contează!? De ce nu ar demisiona în primul rând din Guvern având în vedere că este unul dintre cei fără de care proiectul n-ar fi putut fi primit aprobare pentru finanţare?!

Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa are sediul pe Strada Cloşca nr. 3 din Bistriţa, adre­să la care locuieşte şi ministrul Ioan Botiş, potrivit site-ului timponline.ro. Această asociaţie a participat vineri la Bursa locurilor de muncă, organizată de AJOFM Bistriţa, fiind re­pre­zen­tată de Alina Căpraru, şefa de ca­bi­net a deputatului Ioan Nelu Botiş. Po­trivit lui Alexandru Manea, director adjunct al AJOFP Bistriţa, Alina Că­praru s-a reangajat la AJOFM în­ce­­pând cu luna aceasta, pe postul de consilier la Biroul de relaţii publice. Par­teneriat Euroactiv Bistriţa implementează un proiect numit „şansa la demnitate”, finanţat de Uniunea Eu­ro­peană, Guvernul României şi Fon­dul Social European POSDRU 2007-2013. ONG-ul are la dispoziţie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul naţional (circa 2 mi­li­arde de lei vechi). Contribuţia be­ne­ficiarului este de 44.000 de lei. (vezi document pdf - Lista beneficiarilor Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).

 

În ca­zul în care ANI stabileşte conflictul de interese, toate actele juridice sau administrative care au legătură cu si­tuaţia de conflict de interese, în­che­iate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea dispoziţiilor legale pri­vind conflictul de interese sunt lo­vite de nulitate absolută, conform art. 23 din Legea ANI. În cadrul acestui proiect, Ligia Botiş primea 8.000 de lei lunar pentru activitatea de con­si­l­ier, conform declaraţiei ministrului Botiş. Pe la orele 14 ale zilei de marţi, acesta a anunţat că soţia lui se va retrage din proiectul „Şansa la dem­nitate”. „Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei socieţi”, a declarat ministrul Muncii, precizând că „în mod clar” dacă ANI constată un conflict de interese în cazul său, va demisiona „în următorul moment”. Fapt ce s-ar putea petrece, am mai zis, după cinci luni de zile.

 

Tandem pentru tocat bani publici
În martie 2011, Ioan Botiş declara că firma soţiei sale, Euractiv Job SRL, care se ocupă cu plasarea forţei de muncă în afara ţării, nu va aplica pentru atragerea de fonduri europene cât timp el ocupă funcţia de ministru. Partenerul de afaceri al Ligiei Botiş, Bartha Csaba, susţinea că firma Eu­ractiv Job SRL (www.euroactivbn.ro) intenţionează să ob­ţi­nă fonduri europene în viitor. Minis­trul Muncii a dat asigurări însă că, dacă acest lucru se va întâmpla în tim­pul mandatului său de ministru, so­ţia sa se va retrage din acţionaria­tul firmei. Probabil se va face tot… consilier!

Oricum, nu e prima dată când cei doi soţi fac tandem la ţâţa banului public. Ligia Botiş a mai deţinut în 2005 o firmă de recalificare profesională, pe vremea când soţul său era şe­ful Agenţiei Judeţene pentru Pla­sarea Forţei de muncă Bistriţa. Firma a avut activitate până în 2008, când soţul ei a plecat de la cârma instituţiei.

Precedentele Puwak şi Mandas Vergu
Un alt scandal al actualei gu­ver­nări care implică bani europeni este şi cel în care este implicată fosta jurnalistă Melania Mandas Vergu (foto) şi ex-consilier personal al ministrului Educaţiei, Daniel  Fune­riu. Mandas Vergu a fost găsită incompatibilă de cercetările ANI. Inspectorii de integritate au sesizat şi DNA, acuzând-o pe Mandas Vergu, manager de proiect şi administrator la EDu Tim Consultanţă Europeană SRL, de infracţiuni contra fondurilor comunitare.

Primul scandal de sugere a banilor europeni „în familie” este celebrul caz Puwak, în care demnitarul Hildegard Puwak, fost ministru PSD al Integrării, şi-a folosit influenţa funcţiei pentru a dobândi pentru familia sa, în februarie 2002, un contract derulat pe bani europeni, în cadrul Programului de Formare Profesională „Leonardo Da Vinci”. După ani de zile de muşamalizare a cazului, în care s-au dat, pe bandă rulantă, soluţii de NUP (neînceperea urmăririi penale), abia în 2007, cazul a ajuns pe rolul instanţei fiind trimişi în judecată soţul şi fiul acesteia, Iosif şi Mihai Puwak. Cazul a fost scos la iveală tot de presă, ministrul Puwak jurându-se că proiectele în care era implicată familia ei (vreo patru la număr) au fost derulate înainte de a prelua ea mandatul de ministru. Fapt neadevărat, două dintre contracte fiind derulate integral în timpul ministeriatului Puwak, anchetele ulterioare dovedind că în afacere mai fuseseră atrase şi rude din Germania ale doamnei Puwak.





×
Subiecte în articol: botis ministrul muncii