x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Sănătăţi vrea să afle cum a ajuns Cytotec în spital

Ministrul Sănătăţi vrea să afle cum a ajuns Cytotec în spital

de Violeta Fotache    |    26 Ian 2010   •   00:00
Ministrul Sănătăţi vrea să afle cum a ajuns Cytotec în spital
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Ministrul Sănătăţi, Czeke Atilla (foto), a dispus înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă, pentru a lămuri cazul de la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi.

"Ministrul deja a cerut să se înfiinţeze o comisie specială de control din care fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii, care să realizeze o verificare amănunţită asupra situaţiei de la Galaţi. Este absolut regretabil ceea ce s-a întâmplat acolo. Trebuie să se stabilească exact dacă a fost administrat medicamentul Cytotec, cum a ajuns medicamentul în spital şi cine a luat o asemenea decizie de a adminstra medicamentul", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Sursa citată a precizat că pentru acest medicament nu s-au făcut formalităţi la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru obţinerea unui preţ cu care să fie vândut, deoarece substanţa nu este autorizată pe teritoriul României. Reamintim că Jurnalul Naţional a publicat la data de 25 ianuarie 2010 articolul "Mamă şi copil ucişi cu medicamente interzise", în urma căruia s-au declanşat aceste cercetări. Dezvăluiam atunci că o gravidă internată să nască în Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi a murit împreună cu copilul ei nenăscut după ce îi fusese adminsitrat Cytotec, medicament care nu este autorizat pe teritoriul României, după cum a precizat Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).

Experetiza medico-legală a stabilit că moartea s-a produs din cauza emboliei amiotice (n.r. - embolia amiotică apare ca fiind unul dintre efectele secundare rare ce pot surveni în urma administrării Cytotecului pentru inducerea naşterii).

ANM preciza atunci pentru Jurnalul Naţional că acest medicament este comercializat ilegal în România, în sistem online. Tot atunci, ANM preciza că a atenţionat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la existenţa unor reţele care fac contrabandă cu acest medicament.

×
Subiecte în articol: observator