x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Geoana,: "PSD, se afla intr-o criza de evolutie"

Mircea Geoana,: "PSD, se afla intr-o criza de evolutie"

19 Iul 2004   •   00:00
Mircea Geoana,: "PSD, se afla intr-o criza de evolutie"

OBSERVATOR

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, recunoaste ca PSD se afla "intr-o criza de evolutie" si ca, daca nu s-ar fi mentinut conducerea interimara a partidului pana la congresul din 27 august, lupta pentru functii "ar fi continuat". El spera in modernizarea PSD. Mircea Geoana recunoaste ca, daca nu s-ar fi mentinut conducerea interimara a PSD pana la congresul din 27 august, lupta pentru functii "ar fi continuat".
GABRIELA ANTONIU

Ministrul de Externe Mircea Geoana a declarat ieri intr-un interviu acordat Mediafax ca in prezent PSD se afla "intr-o criza de evolutie", pe care o prefera insa uneia de identitate "cum pare sa fie" Alianta D.A. "Probabil ca PSD a trecut foarte rapid, noi toti, de la o faza de atotputernicie si cu accente de infatuare - inainte de alegeri, datorita unor sondaje foarte spectaculoase in favoarea noastra - la extrema cealalta: cenusa in cap, sacrificii rituale si acuze reciproce, ceea ce este iar o exagerare", afirma Geoana.

DECIZIE. El considera ca decizia Biroului Executiv Central de a bloca discutia cu privire la conducerea interimara a partidului pana la congresul de la inceputul anului 2005 este o decizie salutara, deoarece "lupta interna pentru ocuparea unor pozitii in partid pana la congresul din 27 august ar fi continuat si ar fi fost contraproductiva".

Geoana a apreciat totodata planul de restructurare a PSD propus de Ioan Rus, considerand ca nu e corect sa fie criticat "de plano". El crede insa ca ar fi fost mai bine ca Rus sa-l fi prezentat mai intai conducerii partidului si nu intr-o conferinta de presa deoarece "o parte din critici ar fi fost mai atenuate".

CANDIDATURA. Cat priveste experienta de candidat la Primaria Capitalei, Geoana recunoaste voalat ca a fost impins sa candideze. Intrebat daca i-a identificat pe "canibalii" politici din partid, el a raspuns: "In egala masura, orice partid are instinctele de supravietuire si de canibalizare. Din punctul meu de vedere, asa cum spune un proverb, tot ceea ce nu te ucide te intareste". El spune insa ca nu are nici un fel de ranchiuna, de repros, desi "sunt multe lucruri care nu au fost asa cum ar fi trebuit sa fie". Cum a fost vehiculat ca posibil candidat al PSD la Presedintie, Geoana a afirmat ca este "pregatit sa faca orice fel de rol intr-o echipa": "Daca va fi o decizie despre un rol al meu intr-o echipa electorala sau de oferta viitoare a PSD, o voi accepta fara ezitare".

INTEGRARE. Pe de alta parte, ministrul Mircea Geoana considera ca dupa 2007 vor fi mai multi eurosceptici in Romania, desi va exista "o majoritate in favoarea integrarii europene, dar procentele vor fi inevitabil mai scazute decat cele 85% de azi". El a mai spus ca, dupa incheierea negocierilor, Ministerul Integrarii Europene va disparea, fiind o formula atipica. In acest caz, procesul integrarii va fi gestionat "de un ministru al Afacerilor Europene, membru al Guvernului, si o structura la nivelul prim-ministrului, care sa asigure coordonarea interministeriala, asa cum este cazul in Marea Britanie, Franta sau Germania".

CONVINGERE

"Sunt absolut convins ca incercarile de modernizare a partidului, ca schimbare de structuri, de persoane la nivelul conducerii nu trebuie sa reprezinte doar o operatiune strict in vederea alegerilor din noiembrie" - Mircea Geoana

RELATII

"Sunt convins ca relatiile mai complexe pe care le avem cu Chisinaul, la acest moment, sunt chestiuni pasagere. Vom ajunge la un echilibru geo-politic si in zona de Rasarit si vom gasi si rezolvarea problemei istorice" - Mircea Geoana
×
Subiecte în articol: observator mircea psd geoană