x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Radulian: Cutremurul din Marea Neagră nu anunţă nimic care să ne alarmeze

Mircea Radulian: Cutremurul din Marea Neagră nu anunţă nimic care să ne alarmeze

12 Oct 2011   •   07:05
Mircea Radulian: Cutremurul din Marea Neagră nu anunţă nimic care să ne alarmeze

Cutremurul din zona Marii Negre face parte din activitatea seismica normala din jurul tarii noastre si nu anunta nimic special, care sa ne alarmeze, a declarat astazi directorul stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului, Mircea Radulian.

"Cutremurul din zona Marii Negre, care avut loc marti seara la ora 22.49, in partea de nord-vest a Bulgariei, in apropierea de litoralul cu Romania face parte din activitatea obisnuita din jurul tarii noastre si dintr-o activitate normala, dar nu anunta nimic special, nimic care sa ne alarmeze. Aici este o zona seismica cunoscuta cu o activitate seismica continua, in sensul ca apar cutremure cu o anumita frecventa, dar nu foarte dese, si relativ mici. Cutremurul de ieri a fost de magnitudine moderata chiar daca a fost simtit totusi si in Romania. Practic, cu cat este mai aproape de suprafata cu atat se simte mai bine in zona epicentrala", a declarat Mircea Radulian, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca din toate datele pe care le detine INFP, in acesta zona a Marii Negre se produc si cutremure mai mari, chiar de peste 7 grade pe scara Richter, dar la intervale mari de timp, de sute de ani.

"Avem in cursul istoriei in zona Marii Negre cutremure mai mari de peste 7 grade, dar la intervale mari de timp, de ordinul sutelor de ani. Ultimul cutremur mare a fost in anul 1901, un cutremur de magnitudine 7,2 grade pe scara Richter. A fost simtit si in Romania si a produs pagube insemnate. Astfel de cutremure sunt rare, dar nu putem sa le neglijam. Avand in vedere ca se produc la sute de ani consider ca este putin probabil sa ne asteptam in viitorul apropiat la un asemenea cutremur. Totusi, cutremurele de peste 4 grade sunt destul de rare in aceasta zona, mult mai rare decat cele din zona Vrancea, dar apar totusi din cand in cand", a adaugat Radulian.

In ceea ce priveste evitarea unui cutremur mare prin descarcarea energiilor in cutremure de mica intensitate, directorul stiintific al INFP considera ca aceste cutremure mici nu modifica prea mult ce se intampla intr-o anumita zona seismica.

"Parerea mea ca specialist este ca producerea unor cutremure mici reprezinta, intr-un fel, un lucru bun pentru ca suntem intr-o activitate normala seismica pe care o cunoastem, dar in ceea ce priveste descarcarea energiei, aici este ceva mai complicat. Ea se descarca la diferite scari. Cu cat avem de a face cu cutremure mai mari, descarcarea energetica se refera la timpi mai mari si la spatiu mai mare. Un cutremur de 3-4 grade pe scara Richter, deci relativ mic, descarca ceva energie, dar nu putem spune ca descarca energie astfel incat sa evite producerea unui cutremur mare. Vorbim practic de alta scara. Unii spun ca s-ar putea sa mai amane producerea unui cutremur mare, dar procesul este foarte complicat. Parerea mea personala, ca specialist, este ca el nu modifica prea mult ceea ce se intampla in zona. Practic, vor apararea si astfel de cutremure", a mai spus directorul INFP.

Potrivit INFP, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs marti seara la ora 22.49 in zona Marii Negre si a fost simtit in sudul Dobrogei.Seismul s-a produs la o adancime de 18 kilometri si a avut o intensitate in zona epicentrala de IV grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost simtit in Dobrogea de Sud cu o intensitate de II - III grade pe scara Mercalli in localitatile Mangalia, Eforie, Negru Voda.

×