x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miron Mitrea, retrimis în judecată de DNA

Miron Mitrea, retrimis în judecată de DNA

31 Oct 2013   •   09:12
Miron Mitrea, retrimis în judecată de DNA
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Deputatul PSD Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost retrimis în judecată, de Direcția Națională Anticorupție, în dosarul în care este acuzat pentru fapte de corupție în legătură cu renovarea casei mamei sale, prejudiciul reținut fiind de această dată diminuat.

Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 15 noiembrie 2013.

Potrivit DNA, în dosarul retrimis spre judecare procurorii au stabilit un prejudiciu mai mic, respectiv a fost diminuat de la peste 920.000 lei la 520.000.

În 16 octombrie, Mitrea a venit la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală. La ieșire, el a subliniat că e același dosar, din 2005, în care cercetarea a fost întreruptă și care a mai fost restituit de instanță pentru refacerea urmăririi penale.

"Nici nu aveam ce să citesc. Este același dosar. Am solicitat niște martori, dar asta solicit de când e dosarul. (...) Eu îi cer de 8 — 9 ani de când e dosarul. (...) O să vedem, nu se răspunde pe loc", a afirmat atunci Mitrea, potrivit Agerpres.

În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au citat pe fostul ministru al Transporturilor pentru a-i face cunoscut faptul că au început din nou urmărirea penală față de el în acest dosar, prilej cu care acesta le-a spus anchetatorilor să fie mai atenți la proceduri.

Atunci, Miron Mitrea a declarat la ieșirea din sediul DNA că i s-a comunicat că s-a reluat urmărirea penală în acest dosar, început în 2005, și a fost pus să semneze un proces-verbal.

În 16 mai 2011, completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis restituirea la DNA a dosarului privindu-i pe Miron Mitrea, Irina Jianu, fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, și Nicolae Popescu.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracțiunea de corupție, uz de fals.

În același dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), ulterior inspector general de stat în construcții la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanță Nicolae Popescu, fost arhitect-șef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunile de corupție.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și inspector-șef al Inspectoratului de Stat în Construcții.

DNA susține că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare efectuate, cu titlu gratuit și în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău și SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din județul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Procurorii mai arată că, la momentul numirii în funcția publică, Irina Jianu avea calitatea de vicepreședinte și, respectiv, acționar la aceste societăți comerciale.

×