x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miscare seismica - Cutremur in Romania

Miscare seismica - Cutremur in Romania

de Radu Crivat    |    14 Dec 2005   •   00:00

Un cutremur de pamant cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a avut loc ieri, la ora 14:14, si a fost resimtit in Bucuresti, dar si in alte locatii din zona extracarpatica.

VRANCEA. Seismul, care s-a produs la o adancime de 145 de kilometri, a avut epicentrul in zona Vrancea, la 2 kilometri de localitatea Nereju, si a fost resimtit in orasele Giurgiu, Braila, Constanta, Ploiesti, dar si la Chisinau. Cutremurul s-a produs la mare adancime, fapt care explica de ce s-a simtit la distante atat de mari. Conform specialistilor, seismul a fost unul de intensiate medie, durata sa inregistrata de senzorii seismici fiind de 3 minute, in timp ce la suprafata a fost de aproximativ 7 secunde. Cutremurul de ieri poate fi incadrat in parametrii unei activitati seismologice normale. Nu s-au inregistrat victime.

ULTIMII ANI. Dupa 1990, in Romania au avut loc sase cutremure cu o magnitudine mai mare de 4 grade pe scara Richter. Doua dintre ele s-au produs in doua zile consecutive, respectiv 30 si 31 mai 1990. Primul a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, iar cel de-al doilea 6,1 grade. La 1 martie 1997 a fost inregistrat un nou seism, de 5 grade. Ultimele doua cutremure au avut loc la 28 octombrie 2004, cu magnitudinea de 6 grade, si la 8 septembrie 2005, inregistrat cu 4, 2 grade. (Radu Crivat)

×
Subiecte în articol: observator grade