x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mită pentru arbitri, episodul doi

Mită pentru arbitri, episodul doi

de Dragos Stoica    |    25 Sep 2011   •   21:00
Mită pentru arbitri, episodul doi

La doi ani si jumatate de la momentul arestarilor lui Gheorghe Constantin si Cornel Penescu, arbitrajul romanesc se confrunta cu un nou scandal urias. Suspectat ca a primit 19.000 de euro drept mita pentru ca FCM Tg. Mures sa aiba parte de arbitraje favorabile, presedintele CCA, Vasile Avram, a fost retinut sambata de procurorii DNA, pentru ca ieri Tribunalul Bucuresti sa decida arestarea sa pentru o perioada de 29 de zile. Aceeasi soarta a avut-o si Sorin Terbea, patron al echipei de futsal City’us Tg. Mures, membru in Comitetul Executiv al FRF si apro­piat al conducerii clubului de Liga 1 din Targu-Mures, acesta fiind persoana care i-ar fi inmanat banii lui Avram.

Pe data de 21 mai 2011, presedintele CCA a fost supervizor la meciul FCM Tg. Mures – "U" Cluj (0-2), partida arbitrata de Andrei Chivulete. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, acesta a fost momentul cand i s-a dat spaga lui Avram, pentru ca drumul dus-intors de la Bucuresti la Targu-Mures sa fi fost efectuat cu un elicopter trimis special presedintelui CCA de Sorin Terbea. Arbitrul intalnirii a fost si el convocat ca martor la audierile de sambata, dar a parasit sediul DNA dupa aproximativ o ora in care i s-a solicitat numai o declaratie scrisa.

Procurorii DNA au descins sambata dimineata, la ora 6, la sediul CCA, aflat vizavi de patinoarul "Mihai Flamaropol" din Bucuresti. Vila in care isi desfasoara activitatea Comisia Centrala de Arbitri era pustie, fiind prezent doar un portar. Vasile Avram si-a facut aparitia in jurul orei 8, pentru ca perchezitia sa dureze aproape noua ore, timp in care reprezentantii legii au incarcat mai multe cutii cu documente in masini. Daca initial nu i-au dat nici un indiciu lui Avram privitor la suspi­ciunile care planau asupra sa, procurorii l-au luat pe seful arbitrilor la sediul DNA, unde i-au fost comunicat acuzatiile, in acelasi timp fiind emisa si decizia de retinere pentru 24 de ore. Adus de la Targu-Mures la Bucuresti, Sorin Terbea a impar­ta­sit aceeasi soarta ca si presedintele CCA, in dosar mai fiind cercetati, in stare de libertate, Nicolae Iacobescu si Vasile Constantin Chiorean, doua persoane din anturajul lui Terbea, pentru complicitate la luare si la dare de mita. Ieri, dupa decizia Tribunalului Bucuresti de arestare pentru 29 de zile, avocatii celor doi au facut recurs, acesta urmand sa se judece in urmatoarele trei zile la Comisia de Apel. Presedintele FRF, Mircea Sandu, a anuntat ieri ca Avram a fost suspendat din functia detinuta in cadrul CCA, atributiile sale intrand pe mana vicepresedintelui Constantin Gheorghe "Su­cea­va", precum si din calitatea de membru in cadrul Comitetului Executiv, ca si Sorin Terbea.

In aprilie 2009, presedintele CCA de atunci, Gheorghe Constantin "Valcea", si patronul lui FC Arges, Cornel Penescu, au fost arestati pentru fapte de coruptie, dupa ce ulti­mul a fost interceptat cand vorbea despre spagile date arbitrilor trimisi special la meciurile pitestenilor. De asemenea, au fost arestati mai multi arbitri, precum Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, Ionica Serea si Marius Martis, precum si Marcel Lica, fost sef al arbitrilor si observator federal. Dupa cum au stabilit anchetatorii, Penescu solicita ce arbitru dorea sa aiba la fiecare meci, iar CCA se executa imediat. La capatul mai multor luni de inchisoare, instanta le-a permis tuturor sa fie judecati in stare de libertate, procesul aflandu-se si acum pe rol.

"FRF isi exprima re­gretul si scuzele fata de intreaga opi­nie publica din Romania pentru intam­pla-rile de sambata, menite sa afecteze grav, inca o data, nu numai imaginea arbitrajului romanesc, ci si cea a intregului fotbal din tara noastra
Mircea Sandu

×