x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miting împotriva nepăsării

Miting împotriva nepăsării

de Diana Scarlat    |    05 Dec 2010   •   21:32
Miting împotriva nepăsării
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

141204-cs-20100517132112005.jpgPărinţii aflaţi în concediul de creştere a copilului ies iar în stradă, pentru a protesta faţă de  politica de descurajare a natalităţii, propuse de FMI şi susţinute de Guvern. Miercuri, 8 decembrie, asociaţiile părinţilor vor organiza un miting în faţa Guvernului, cerând renunţarea la reducerea concediului maternal şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie între 600 şi 1.000 de lei. Dacă Executivul va aproba măsura propusă de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, aproape 100.000 de mame aflate în concediu maternal vor rămâne anul viitor fără indemnizaţia pentru creşterea copilului. În prezent, 60% dintre mame primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei, restul încasând în medie 1.300 de lei lunar. Economia care s-ar realiza la buget în varianta propusă de ministrul Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu şi apoi să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni, ar fi de 465 milioane de lei.

Asociaţiile de părinţi solicită menţinerea concediului maternal la doi ani, respectiv la trei ani pentru copilul cu handicap, dar şi revenirea la valoarea indemnizaţiei din mai 2010, când s-a aprobat reducerea cu 15%. “Politicienii ar trebui să facă un studiu înainte, să ia în calcul ce ar putea însemna asta pentru viitorul României. Nu mai spun că indicatorii demografici vor fi foarte afectaţi. Mămicile nu au unde să-şi ducă micuţii, nu există creşe, nu există condiţii. Este afectată şi dezvoltarea emoţională şi cognitivă a copilului, iar mămica suferă. Multe nu au mame şi soacre la dispoziţie, să stea cu copiii. De bani se mai descurcă unii părinţi, cu toate că şi asta este o mare problemă, dar cel mai grav lucru este că nu ai unde să duci un copil de un an”, spune Maria Culescu, preşedintă a Asociaţiei MAME.

La începutul săptămânii trecute, Biroul Permanent al PDL a luat hotărârea să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni. Marţi, 30 noiembrie, vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat că Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumătate a duratei concediului maternal, iar coaliţia se va întruni pentru identificarea unor variante alternative. Botiş a prezentat marţi trei variante, dintre care una care se referă la acordarea timp de 12 luni a unei indemnizaţii de 85% din salariu, cuprinsă între 600 de lei şi 3.400 lei, iar din a şaptea lună, mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500 de lei lunar.

Celelalte două variante prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.  Pe de altă parte, reprezentanţii minorităţilor au propus ca durata concediului maternal să fie de trei ani, dar cu o indemnizaţie lunară redusă la 600 lei. Această variantă se adaugă celor trei propuneri ale ministrului Muncii şi variantei avansate de UDMR. Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a arătat că o variantă este ca durata concediului maternal să rămână la doi ani, dar cu o eventuală reducere a limitei maxime a indemnizaţiei de la nivelul actual de 3.400 lei, şi ca întoarcerea mai devreme la locul de muncă să reprezinte o opţiune a mamei, nu o obligaţie. O decizie finală este aşteptată luni.

×
Subiecte în articol: observator