x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miting spart: jandarmi au fugărit manifestanţii

Miting spart: jandarmi au fugărit manifestanţii

de Cristian Ionescu    |    Petru Zoltan    |    19 Ian 2012   •   21:00
Miting spart: jandarmi au fugărit manifestanţii

Aseara, in jurul orei 23, jandarmii au facut uz de gaze lacrimogene si au intrat in forta in mijlocul protestatarilor, atacand din doua directii, dinspre Piata Universitatii si Piata Romana, ca urmare a faptului ca unii manifestanti din Piata au aruncat cu garduri, pietre si sticle in jandarmi. Jandarmii au inlaturat gardurile care ii separau de protestatari si au inaintat spre mijlocul Pietii, au ocupat Piata, iar manifestantii au fost fugariti spre stradutele din apropiere, spre gura de metrou si spre trotuarele de la Universitate, dar si spre Piata Romana, pe bulevardul Magheru.

Initial, protestatarii care au ramas in Piata Universitatii au blocat cu garduri carosabilul dupa ce, cu cateva minute inainte, jandarmii au incercat sa-i disperseze. In acel moment pro­tes­tatarii au fost prinsi intre jandarmi, fiind organizate patru cordoane – la Intercontinental si la sensul giratoriu cu Bulevardul Elisabeta.

Jandarmii au aparat carosabilul si au repus gardurile la locul lor. Un punct fierbinte a fost cel dinspre Intercontinental spre strada Cam­pi­nea­nu, unde au fost masate forte ale jandarmeriei. Unii dintre protestatari, care au continuat sa arunce cu pietre, au fost impinsi de cordonul de jandarmi spre Galeriile Orizont. Protestarii au stat in fata jandarmilor in in­ter­sectia ­de la Galeriile Orizont si au scandat: 'Fara violenta' si 'Ne vrem piata inapoi'. Unii manifestanti au purtat o pancarta pe care era scris 'USL – PDL – MIZERIE'. In jurul orei 23:20, zeci de manifestanti au fost retinuti si urcati in dube. Trei dube au plecat in tromba spre sectii de politie.

Jandar­mii au cerut jur­na­lis­tilor prezenti sa asi­gure un pe­ri­me­tru de siguranta de 10 metri fata de dis­pozitivele lor de interventie. Lo­cui­torii din zona au iesit la balcoane si au strigat catre jandarmi: 'Nu dati in copii!'. Prinsa in inclestarea dintre jandarmi si protestatari, o femeie a fost ranita cu scutul de un jandarm. Ea a fost transportata la spital. La interventie au participat 60 de jandarmi, echipati pentru situatii de urgenta. Ei au fost ajutati de alte forte de ordine. Au fost retinuti 48 de ma­nifestanti.

Jandarmii au incercat sa urce in duba un mani­festant vizibil ranit. Au urmat scene dra­matice. Omul s-a agatat de pi­cio­rul unui scutier. Militarii nu au stiut cum sa reactioneze, incurcati de ca­me­rele de televiziune care transmi­teau in direct. Tanarul a fost, finalmente, salvat de un echipaj SMURD, care l-a transportat la spital. La miezul noptii, la Universitate mai erau aproximativ 30 de manifestanti. Bulevardul Magheru a fost eli­be­rat de protestatari, iar in urma lor au ramas gunoaie, pietre si alte obiecte.

×