x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miza dosarului “Fraudă la referendum”

Miza dosarului “Fraudă la referendum”

de Dan Constantin    |    26 Aug 2013   •   22:21
Miza dosarului “Fraudă la referendum”
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Trecerea unui an de la referendumul pentru suspendarea lui Băsescu Traian din funcţia de preşedinte al României nu a confirmat nici pe departe suspiciunile de “fraudă masivă”. Cele câteva dosare instrumentate de Parchetele  impulsionate de Daniel Morar şi de Codruţa Kovessi nu dau amploare neregulilor la vot clamate de stafful lui Băsescu. Campania de propagandă a agenţilor de influenţă băsişti desfăşurată în afara ţării a avut ca obiectiv intoxicarea liderilor europeni şi a aliaţilor principali din NATO cu teoria “loviturii de stat” care urma “să paralizeze democraţia” pentru a “subjuga apoi Justiţia independentă din România”. Cancelariile occidentale au marşat la aceste elucubraţii şi, “propagandiştii” au capacitat şi  lideri ai UE, prin intermediul presiunii exercitate de Partidul Popular European, să formeze un zid diplomatic eficient pentru apărarea lui Băsescu.  Determinante au fost însă informaţiile false despre o fraudă masivă la referendumul din 29 iulie 2012, care au “lovit” în  principiul sacrosant al democraţiei prin vot. O reţea de “corespondenţi” mai mult sau mai puţin aflată sub acoperire şi funcţionari de la cabinetele comisarilor europeni au susţinut campania de demonizare a USL care dorea “sfărâmarea statului de drept”. Arhiva de comunicate, luările de poziţii ale unor lideri europeni – Merckel, Baroso, Reding, Rompuy arată că ei au căzut în capcana campaniei  minciunilor profesioniste conduse de Monica Macovei, Traian Băsescu şi alte trompete. Un factor important în înfruntarea politică desfăşurată în afara urnelor – pentru că la vot, românii şi-au exprimat fără echivoc opţiunea de a-l suspenda pe Băsescu, l-au avut şi câteva ambasade străine intrate în acest joc.

Asistăm acum la încercarea disperată a Parchetelor de a găsi probe pentru fraudă, astfel încât campionii dezinformării să nu-şi piardă credibilitatea şi să fie compromişi în faţa celor care le-au dat credit. Pentru că nu poate dovedi frauda de 1,5 milioane de voturi, DNA aduce în anchete nume importante din USL care ar fi deturnat votul popular. Miniştri, secretari de stat, chestori de Poliţie sunt cercetaţi pentru “marea fraudă” care nu poate fi dovedită.

Raidurile Parchetelor mobile prin satele româneşti, scoaterea oamenilor din biserici pentru a fi duşi la anchete, reţinerea bătrânilor, puşi să jure cu mâna pe Biblie pe capota maşinilor procuraturii au devenit celebre pentru acţiunea de intimidare, la scară naţională, declanşată de spaima lui Băsescu Traian că-şi va pierde scaunul de la Cotroceni. În plus, milioanele de votanţi, zecile de mii de membri ai comisiilor de vot meritau o “lecţie” pentru participarea masivă la referendum. Acţiunea “fraudă la referendum” a fost gândită în laboratoarele de dezinformări ale unor persoane calificate şi înfăptuită cu mijloacele oculte ale unor instituţii. Din păcate, o comisie de anchetă a Parlamentului, care să investigheze acest mecanism care a acţionat deliberat pentru izolarea României, compromiterea Guvernului, a Parlamentului nu a fost iniţiată. Pactul de coabitare şi dorinţa de a sparge zidul de comunicare cu importante capitale din UE şi aliaţi strategici ai României a înmuiat dorinţa de a devoala această acţiune.

Minciuna trebuia însă susţinută cu elucubraţii. Adrian Videanu susţinea, în septembrie 2012 că “PDL a făcut o analiză potrivit căreia nivelul suspiciunii de fraudă la referendumul din 29 iulie este în intervalul de 1.168.901 şi 2.650.810 voturi”.  Potrivit lui Videanu erau sub suspiciune 2.243 secţii de vot, unde s-au înregistrat 1.800.000 de voturi. Cifra urma să susţină afirmaţiile fără acoperire avansate de Monica Macovei într-o dezbatere aprinsă în Parlamentul European unde, consiliera nr. 1 a ambasadorului Gitenstein la Bucureşti, nu a putut proba “frauda” aruncând informaţia în cârca presei băsiste. Liderul PDL a spus că “analiza” va fi trimisă Parchetului General şi Autorităţii Electorale Permanente. “Plângerile” erau primite ca pâinea caldă de oamenii lui Morar, încă la DNA, care acţionau la comandă.  Menirea acestui vârtej era să influenţeze cancelariile, să convingă ambasadele de la Bucureşti despre un vot masiv cu nereguli. Ministrul de externe, Titus Corlăţean, afirma recent la Antena 3, că o serie de informaţii incorecte au plecat de la Bucureşti, către administraţia SUA. Ambasadorul Gitenstein s-a arătat a fi, fără echivoc un susţinător al lui Băsescu Traian şi, a influenţat şi punctele de vedere exprimate acum un an, în 29 august, de Philips Gordon, subsecretar de stat la Departamentul de stat, care declara că există indicii veridice despre fraude la referendum. De asemenea, comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, secretarul general al UE Cristine Day au căzut în capcana minciunilor bine strecurate şi distilate de “sursele” lor de încredere.  De aici începem să înţelegem miza dosarului  fraudei la referendum ţinut în actualitate de DNA, acum sub conducerea lui Kovessi, pupila Monicăi Macovei. Să nu uităm că actuala şefă a DNA s-a aflat la Bruxelles cu misiunea de înalt reprezentant pe lângă Comisia Europeană unde a susţinut evident, tezele “loviturii de stat” şi a “fraudei la referendum”.

Întoarsă acasă, Kovessi îşi continuă opera. Asistăm la încercarea disperată a Parchetelor de a găsi probe pentru a dovedi “fraudarea”. Ele nu prea există însă, sunt folosite toate mijloacele inclusiv denunţuri cu iz politic care vor să-l “înfunde” pe Liviu Dragnea, peştele cel mare, şeful care a coordonat ortganizatoric referendumul din partea USL. Cifrele furnizate de Radu Stroe, ministrul de Interne şi Marian Mihuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente au arătat fără echivoc că “marea fraudă” s-a limitat la nereguli minore, fiind înregistrate câteva zeci de mii de voturi multiple sau nelegale. De la milioanele lui Videanu şi Monica Macovei, realitatea este de mai bine de 30 de ori mai mică.

Adevărul este însă greu de digerat. Faptul că au indus în eroare, cu bună ştiinţă, oficiali ai Statelor Unite, ai Uniunii Europene, şefi de guverne din UE, care au început să obţină informaţii corecte de la Bucureşti, şi să le accepte, îi pune pe “informatorii mincinoşi” în situaţii complicate.

Fără “fraude majore”, dar cu “nume grele” iată noua strategie a DNA în dosarul referendumului. Aceasta ar putera “spăla” onoarea pierdută a clicii băsiste din jurul Monicăi Macovei şi Codruţei Kovessi. Miza dosarului nu mai este aflarea “adevărului” inventat ci salvarea celor care l-au salvat pe Băsescu Traian de la suspendare.

×