x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moartea în culori vii, colecția primăvară-vară

Moartea în culori vii, colecția primăvară-vară

de Cristinel C. Popa    |    10 Iun 2016   •   17:09
Moartea în culori vii, colecția primăvară-vară

Ultimele tendințe în cimitire: fotografii color, cu nori albaștri și răposat în roz. Mortul râzând cu gura până la urechi în buza gropii, cu tricou și tatuajele verzi la vedere te face să tresari. Sare în ochi și repauzata platinată, rujată violent, pe fundal de cer înstelat.

Între fotografiile cu mulți pixeli din Cimitirul Sf. Vasile din Iași remarc o poză alb-negru: un școlar de altă-dată, dispărut la 14 ani. Ține în mână o carte de poezii și nu râde deloc. Dimpotrivă, e chiar un pic trist, dar nu reușește să strice dispoziția vecinului său decedat recent, care se distrează grozav în fotografia de pe cruce. E, bineînțeles, o imagine color. Altul s-a eternizat într-un selfie, cu  maieu și lanț galben la gât.

Între atâtea cavouri, nu lipsește nici poza gen păpușa Barbie, însă cea mai tare e cea în care răposatul vorbește la telefonul mobil. Imaginea împinge spre meditație tehnico-metafizică: există telekom și după moarte? Dacă îți suni văduva se taxează în roaming?

O altă tendință în dezvoltare este de a trece pe cruce și ora decesului. Într-ul loc de veci cât o grădină, acoperit cu un fel de baldachin imens, răposatul e pozat întreg, stând pe scaun. A murit la ora 4.00, scrie pe lespede.

×