x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mociorniţă mai primeşte 268 hectare de pădure

Mociorniţă mai primeşte 268 hectare de pădure

19 Dec 2008   •   00:00
Mociorniţă mai primeşte 268 hectare de pădure

Maria Rosette Mociorniţă, urmaşa marelui industriaş interbelic Dumitru Mociorniţă, va primi încă 268 de hectare de pădure, în judeţul Timiş, după ce i-a fost semnat titlul de proprietate.



Subprefectul Laviniu Bedrosian a declarat, astăzi, pentru Agerpres, că Maria Rosette a mai primit, în acest an, alte 300 de hectare de pădure, tot în zona Jamu Mare. "Suprafaţa de păduri pe care cineva o poate primi, în baza documentelor legale, este nelimitată", a menţionat Bedrosian.
Suprafaţa revendicată de Mociorniţă pare insignifiantă faţă de solicitările altor moştenitori cu renume. De departe, cea mai mare cerere de restituire de terenuri a fost formulat de moştenitorul industriaşului interbelic Max Ausnit, care speră să intre, cât mai repede, în posesia celor 11.000 de hectare de pădure de la Nădrag, deşi Comisia judeţeană de fond funciar spune că situaţia este mai complicată. Purtătorul de cuvânt al Societăţii Anonime Forestiere din Nădrag, Daniel Olariu, colaborator al moştenitorului Steven Ausnit, a declarat pentru Agerpres că "se aşteaptă un răspuns pentru punerea în posesie a domnului Ausnit".  Pe de alta parte, Daniela Fetescu, purtător de cuvânt al Prefecturii Timiş, a declarat că familia Ausnit mai are revendicări funciare şi în altă parte, depăşindu-se cota de pădure ce poate fi retrocedată unei persoane.

REVENDICĂRI. "În acest caz, comisia noastră aşteaptă să vadă dacă le va fi aprobată cealaltă cerere de revendicare, după care se va hotărî asupra cererii domniei sale", a spus Fetescu. Daniel Olaru a mai declarat că Steven Ausnit, de 84 de ani, stabilit în Statele Unite ale Americii, a venit, în august, în Romania, împreună cu cei doi fii, nurorile şi nepoţii săi. "El doreşte să deschidă o fabrică de prelucrare a lemnului, la Nădrag, imediat ce va fi repus în posesie", a spus Olaru. Cele 11.000 de hectare sunt revendicate, de fapt, de Societatea Anonimă Forestieră din Nădrag, la care moştenitorul este acţionar majoritar, cu 73,4 la sută. Singurele proprietăţi ale familiei Ausnit din Timiş au fost fabricile de oţel de la Nădrag, parte a Uzinelor Metalurgice Titan Nădrag Călan, şi pădurile din jurul Nădragulului. În afară de Ausnit şi Mociorniţă, şi urmaşii unor alţi bogătaşi celebri din perioada interbelică, ce au deţinut moşii în Timiş, le-au cerut autorităţilor judeţene retrocedarea a peste 15.000 de hectare de terenuri agricole şi păduri. Printre aceştia se numără cetăţeanul britanic Michael Edward David Stârcea, descendent al boierului moldovean Ioan Stârcea, care a pretins repunerea în dreptul de proprietate asupra unor terenuri arabile şi împădurite de peste 2.600 de hectare din Ohaba Lungă - 1.300 de hectare teren arabil şi 1.380 de hectare pădure. Nepoatele industriaşului Jakob Mushong au revendicat mai multe izvoare minerale din Buziaş, o parte din staţiunea veche balneară şi clădiri istorice din Lugoj, iar Paul de România a dorit punerea în posesie asupra a peste 1.300 hectare de teren agricol şi păduri, heleşteie şi orezării. Familia Regală a României a primit deja aproape 100 de hectare de pădure în zona Ohaba, iar urmaşii familiei Mocioni, 1.366 de hectare de pădure la Ohaba Lungă.

×
Subiecte în articol: romania hectare pădure ausnit