x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Model romanesc - Politia umfla ziaristi si abia apoi cauta pretexte!

Model romanesc - Politia umfla ziaristi si abia apoi cauta pretexte!

de Toma Roman Jr    |    29 Mai 2006   •   00:00
Model romanesc - Politia umfla ziaristi si abia apoi cauta pretexte!

Un reporter al Jurnalului National a fost retinut de Brigada antidrog a politiei constantene dupa principiul "arestari sa fie, pretexte gasim noi p’orma!".

Pe internet circula, de doua saptamani, vestea ca langa orasul Negru Voda din judetul Constanta se va organiza o adunare botezata Goa Trance.

Practicantii Goa sunt deseori asimilati antiglobalismului, legalizarii drogurilor usoare si ecologiei. Este o practica curenta sa se "ajute" la intrarea in transa cu ierburi halucinogene.

"ZIARISTI SUB ACOPERIRE." In luminisul unde erau plasate boxele, situat la vreo cinci kilometri de Negru Voda, se ajungea urmand un traseu marcat cu hartie igienica roz. Cativa tineri se zbenguiau in jurul boxelor, printre cearceafuri pe care erau desenate yantre, asemanatoare celor la care se ruga gurul Grig Bivolaru. Un june in tricou de marinar ne-a cerut 200.000 de lei, taxa de participare la actiunea ce urma sa aiba punctul culminant seara tarziu.

Seara a venit cu o ploaie torentiala, cu tunete si fulgere, lasand la locul marii actiuni doar vreo sase adepti zgribuliti ce ascultau muzica in jurul unui foc. Restul erau varati prin corturi. Esec total, ne-am zis. Cand sa plecam, am dat nas in nas cu Politia. Cam 15 insi bine facuti, in uniforme ale Politiei de Frontiera, si cativa in tinuta civila, despre care am aflat ulterior ca apartin Brigazii Antidrog din Constanta. Actiunea Politiei a fost prost organizata: au ratat sa controleze multe corturi ascunse printre copaci, iar tinerii nu au fost perchezitionati in buzunare si bagaje, astfel ca multi au avut posibilitatea sa scape de potentiala "marfa". Am cerut politistilor, intr-o prima faza, sa nu ne dezvaluie profesia si sa ne lase printre cei retinuti. Nu au tinut cont de rugamintea noastra, zbierand: "Ba, ati avut printre voi ziaristi sub acoperire".

SECRETOMANIE. Am fost dusi impreuna cu inca vreo 30 de baieti si fete la Politia din Negru Voda. Aici ne-au fost retinute, pentru mai multe ore, camera digitala, telefonul mobil si legitimatia de ziarist. Dupa mai multe ore de asteptare, am putut vorbi cu o doamna "subinspector Manea". Aceasta ne-a rugat sa nu ne grabim cu publicarea unui material pentru ca am putea sa pulverizam o ancheta mai serioasa a politiei. Dadusera deja zorii, pana cand majoritatii celor aflati in incinta Politiei li s-a dat drumul, retinanduli-se buletinele de identitate. Ni s-au inapoiat camera si telefonul. Din memoria camerei fusesera sterse, fara sa fim consultati, mai multe imagini, pe motiv ca ele contin chipurile politistilor antidrog. Impreuna cu noi mai ramasesera sase tineri, despre care am aflat ca aveau asupra lor hasis si ecstasy. Am fost suiti intr-un ARO si dusi la sediul Brigazii Antidrog din Constanta. Ne asteptam sa ne intalnim cu "doamna Manea". Cand colo, a aparut, dupa mult timp, un domn agent care ne-a fluturat pe la nas o legitimatie pe care am putut citi ca raspunde la prenumele Paul Florin si ca numele incepe cu litera "T". Am aflat, printre glume deplasate, ca suntem "solicitati" in calitate de martori, calitate in care, dupa alte cateva ore, am fost dusi la Parchet, unde, intr-un tarziu, am fost introdusi la un domn procuror care nu s-a prezentat. In schimb, in scurta intalnire, procurorul ne-a rugat sa nu publicam prea repede ceva. Am ingreuna mersul anchetei.

EXPLICATII DE DOI BANI RSR
Descinderea din Negru Voda era cunoscuta de la ofiterul de serviciu pana la seful inspectoratului. Lamuriri nu am putut, insa, primi, intrucat toti cei implicati se retrasesera la odihna. Unul dintre ofiterii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) Constanta, Adrian Moldoveanu, ne-a declarat, totusi, ca i-a facut un serviciu colegului nostru: "Am participat si eu la actiune, dar spre final. Ziaristul era beat turta, va spun eu! A stat atat la sediu, pentru ca l-am lasat sa se treazeasca". Agentul Paul Florin T. de la politia antidrog din Constanta, cu care am stat de vorba la primele ore ale diminetii, ne-a explicat mai intai ca Toma Roman a fost retinut ca martor, revenind, apoi: Toma a tainuit informatii. Ulterior, agentul a dorit sa precizeze ca reporterul Jurnalului National "nu a fost retinut, ci invitat" sa ramana in sediul brigazii antidrog. Politistii au sters fotografiile pentru ca, se scuza Moldoveanu, "lucram sub acoperire; am mai vazut eu chestii d-astea cand au zis ca nu ne arata fata si au aparut pozele in ziar". Toma "avea o legitimatie si o delegatie... o hartie neparafata, pe care nu o puteam considera valabila". Inutil sa precizam ca ascensiunea stampilei a avut loc in primii ani ai "dictaturii proletariatului", cand posturile de conducere erau atribuite unor analfabeti. Ca ipocrizia sa fie completa, agentul cu care am stat de vorba la prima ora a diminetii ne-a spus ca i-au facut un serviciu reporterului Jurnalului National: "Oricum trebuia sa ajunga la Constanta, pentru a pleca mai departe, spre Bucuresti!" (Alexandra Chivu, Cristian Stefanescu)
×
Subiecte în articol: observator ne-a