x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moghioroş, un parc bine ochit

Moghioroş, un parc bine ochit

de Gabi Golea    |    23 Mai 2008   •   00:00
Moghioroş, un parc bine ochit
Sursa foto: Alex Tudor/

SECTORUL 6 ● Presiuni pentru plantarea de betoane
Parcul Moghioroş din cartierul Drumul Taberei, unul dintre ultimele "bastioane" verzi ale Bucureştiului, este vizat de interesele South Pacific Group (SPG), un dezvoltator imobiliar care a derulat şi proiectul ansamblului rezidenţial Băneasa-Străuleşti.



SECTORUL 6 ● Presiuni pentru plantarea de betoane
Parcul Moghioroş din cartierul Drumul Taberei, unul dintre ultimele "bastioane" verzi ale Bucureştiului, este vizat de interesele South Pacific Group (SPG), un dezvoltator imobiliar care a derulat şi proiectul ansamblului rezidenţial Băneasa-Străuleşti.

În spatele dorinţelor încă neîmplinite ale SPG, ca un  garant al dezvoltării acestui plan imobiliar de proporţii, se pare că stă chiar unul dintre candidaţii la Primăria Sectorului 6, liberalul Antonel Tănase – secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Oficial, compania australiană neagă existenţa unui astfel de proiect, însă presiunile exercitate asupra actualului primar de sector, Cristian Poteraş, şi nu în ultimul rînd "precedentul Snagov", sînt suficiente argumente pentru a creiona un scenariu care poate avea ca finalitate "plantarea" unui ansamblu rezidenţial cu vile, blocuri de patru etaje şi, evident, un complex comercial, în locul Parcului Moghioroş.


DE CE ANTONEL TĂNASE. Patronul cu dublă cetăţenie (româno-australiană) al South Pacific Group, George Prelea, se expune în mod frecvent prin restaurantele de lux ale Capitalei "la braţ" cu candidatul PNL la Primăria Sectorului 6 pentru că îi leagă o mai veche prietenie. Pe vremea cînd era consilier general în Primăria Capitalei (în timpul mandatului de viceprimar al lui Ludovic Orban) Antonel Tănase s-a implicat, cît i-a permis funcţia, în lansarea cîtorva proiecte ale firmei, iar uneori, la evenimentele publice importante, a vorbit laudativ despre această companie. De exemplu, a deschis manifestarea prin care se marca împlinirea unui an de la inaugurarea lucrărilor pentru Ansamblul Rezidenţial Băneasa-Străuleşti, Proiect-Pilot în cadrul Programului de Construcţie de Locuinţe Proprietate Personală pentru angajaţii Ministerului Apărării. Antonel Tănase mai are la activ o schimbare de atitudine subită, de pe vremea cînd era liderul consilierilor liberali din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.


ACUZAŢII. Într-o şedinţă de consiliu la care se discuta, la unul din punctele de pe ordinea de zi, problema schimbului de terenuri între omul de afaceri Costică Constanda şi Satul Francez, acesta a acuzat consilierii PD că fac jocul afaceristului şi că nu vor să salveze Parcul Bordei. În a doua parte a şedinţei, Antonel Tănase are brusc o altă viziune şi votează pentru proiectul Constanda. O "consecvenţă" care spune multe despre verticalitatea candidatului PNL la Primăria Sectorului 6. Contactat telefonic, Antonel Tănase neagă că ar avea orice fel de relaţie cu SPG. Întrebat de o colaborare mai veche cu această companie, confirmată chiar printr-o adresă (nr.1638/25.04.2008) semnată de reprezentantul South Pacific Group, Antonel Tănase îşi aduce brusc aminte că relaţia totuşi există: "Da, într-adevăr, am colaborat cu ei atunci. M-a contactat cineva de la ei în 2004, le-am dat consultanţă atunci cînd s-a înfiinţat societatea, am colaborat 3 luni, apoi am renunţat pentru că eram consilier la Primăria Capitalei şi nu era în regulă. Ceea ce s-a scris în presă nu e real. S-a publicat şi o fotografie în care nu sunt eu, ci o altă persoană. Sigur nu am ca intenţie să distrug Parcul Moghioroş, nu există nici un astfel de proiect şi nu fac jocul nimănui".

În loc de concluzii

După tiparul obişnuit, toate personajele neagă orice implicare în proiectul de transformare a Parcului Moghioroş în ansamblu rezidenţial, aducător de bani pentru  dezvoltatorul imobiliar şi oamenii lui "de curte". Campania electorală este în plină derulare, e-adevărat, fără nimic spectaculos, toate partidele au nevoie de "contribuţii", atenţii, sprijin financiar şi fiecare candidat e încurajat să atragă fonduri, să promită posibilul şi imposibilul oricărui potenţial finanţator şi să nege în faţa presei orice implicare în orice fel de manevre şi proiecte care nu dau bine la public. Din acest motiv am consemnat, în paralel, ceea ce se discută deocamdată neoficial, dar şi declaraţiile lui Antonel Tănase, ca să fim siguri că nici SPG,  nici alt dezvoltator imobiliar nu va transforma parcul în afacere personală.


Referendum la mişto

La începutul lunii februarie, localnicii din Snagov au fost chemaţi la referendum şi întrebaţi dacă sînt de acord cu schimbarea categoriei de folosinţă a unei suprafeţe de 56 hectare din islazul comunal în categoria de folosinţă curţi-construcţii. Nici un cuvînt însă despre destinaţia viitoare a islazului, adică intenţia South Pacific Group de a construi acolo o pistă de formula 3, un show-room, spaţii comerciale şi hotel de 4 stele, după ce apărea baza legală propice concesiunii terenului. În acest mod, primarul din Snagov, Apostol Muşat, a deschis, practic, o bursă imobiliară şi a girat o afacere  de proporţii pentru SPG. Manevra a fost benefică pentru compania australiană, care poate, astfel, să pună mîna, la un preţ de nimic, pe un teren evaluat pe piaţa liberă la peste 200 milioane de euro.

×